U trendu

Amisco Pro – softver za fudbalske trenere

Softver Amisco Pro, delo programerske firme Sport Universal iz Nice, koriste klubovi Real Madrid, Valensija, Parma, Nant, Olimpik… Sve je više trenera koji, prilikom analize stanja na terenu i ocenjivanja igre pojedinih igrača, koriste kompjuter; najmoćniji softver koji u tome može da im pomogne jeste upravo Amisco Pro. Delo francuskih programera može da u toku jedne utakmice sakupi 4,5 milijardi informacija o kretanju igrača, lopte i sudije na terenu, tako da je trener u mogućnosti da odmah sagleda pokrivenost pozicija, kvalitet kretanja, međusobnu udaljenost igrača, brzinu… „Naoružan“ ovakvim informacijama, može da reaguje odmah, u toku same utakmice, i izvrši neophodne promene u taktici ili sastavu tima na terenu.

Iza ovog moćnog softvera, koji podrazumeva sistem od šest do osam digitalnih kamera pored terena povezanih kompjuterom, stoje programer i ragbi igrač Jean-Marc Giorgi i informatički stručnjak Antoine David, koji se danas nalazi na čelu firme Sport Universal. Rad na programu započeli su 1995. godine, sa skromnim sredstvima, da bi se 1998. godine za ovaj proizvod zainteresovali i francusko Ministarstvo sporta i Fudbalski savez Francuske. Softver je prvi put testiran u nekoliko kvalifikacionih utakmica pred Svetsko prvenstvo 1998. godine, kada je i dokazana njegova izuzetna moć. Usledilo je i interesovanje privatnih investitora, tako da danas autori programa nemaju problema sa novcem za svoj projekat – pre nekoliko nedelja, dobili su investiciju od tri miliona evra za dalji razvoj softvera.

Trenutno Amisco Pro ne koriste samo fudbalski treneri, već i novinari medijskih kuća AOL i Canal Plus. Imajući u vidu njihove potrebe, te jači proboj na medijsko tržište, programeri su napravili i posebne verzije programa za novinare – Sportmedia i Amisco at Media. U pripremi su i verzije namenjene drugim sportovima, od kojih će prvo doći na red ragbi.

Na sličnu ideju došli su i stručnjaci Univerziteta u Liverpulu, koji su razvili novu tehnologiju pod nazivom Notation Analysis System. U pitanju je pomoćno sredstvo za fudbalske trenere koje omogućuje kompjutersko praćenje performansi igrača na terenu. Naime, igrači bi bili opremljeni senzorima na dresovima i patikama, a senzori bi mogli da se nalaze i u lopti. Trener bi mogao da, u stvarnom vremenu, prati podatke koji bi mu na kompjuteru bili prikazani u obliku grafikona, tabela, video-materijala i tekstova. Na taj način bi bila omogućena izuzetno precizna kvantitativna analiza igre tima, ali bi mogle da budu uočavane i jače i slabije strane protivnika.

Ipak, uvođenje ovakvog sistema moraće da sačeka. Zasad, u Velikoj Britaniji postoji mišljenje da će klubovi koji sebi mogu tako nešto da priušte, biti u prednosti nad onima koji nemaju dovoljno sredstava za kupovinu sistema. Igra ne bi bila ravnopravna, a bogatiji bi imali prednost u samom startu. Ipak, sportski komentatori i stručnjaci smatraju da će nova tehnologija biti široko prihvaćena u budućnosti. Kada govorimo o novcu, već je sada jasno da su bogatiji i bez ovakvog sistema u prednosti – ko ima para, taj ima i najbolje igrače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.