U trendu

Anonimnost zagarantovana

U poslednje vreme se mnogo „prašine“ podiglo oko pitanja privatnosti na mreži. Mnoge kompanije, za koje je otkriveno da se bave praćenjem korisnika, su morale da se izvinjavaju javno ili da se odriču aplikacija koje „špijuniranje“ omogućuju. Pomenuto praćenje se vrši iz različitih pobuda, ali se zna da softver koji to omogućuje koriste i poslodavci i Internet-kompanije, online prodavci i vladine institucije. U prvom od navedenih slučajeva, šefovi pokušavaju da kontrolišu radnike koji na poslu često „švrljaju“ po mreži, zabavljaju se i „zabušavaju“. Statistike govore o tome da ovakvo trošenje radnog vremena nanosi veliku finansijsku štetu. Zato i poslodavci instaliraju softver koji omogućuje proveru radnika i odgovor na pitanje da li su stvarno surfovali da bi ispitivali tržište i sakupljali berzanske podatke ili su se, ustvari, bavili chat-om ili skidanjem igrice koja će im prekraćivati dosadne sate u kancelariji. Internet-kompanije imaju drugačije motive: otkrivanje surferskih navika korisnika, sakupljanje podataka o njihovim interesovanjima i navikama u kupovini. Naravno, vladine organizacije se bave borbom protiv kriminala, ali neki tvrde i pokušajem kontrole građana.

Ovakvo praćenje se odvija preko IP-adresa, na osnovu kojih je moguće odrediti odakle je surfer došao, na koj način je pronašao sajt, šta je na adresi posetio. Ubuduće, svaki njegov dolazak se „prepoznaje“ i, na taj način, prate njegove aktivnosti. Na ovaj način zainteresovane kompanije saznaju koliko često korisnik posećuje određene stranice i šta tačno na njima radi. Za neke je ovo, jednostavno, ispitivanje tržišta koje kompanijama pomaže da svoje usluge poboljšaju, dok drugi smatraju da je u pitanju narušavanje privatnosti.

Za one koji su „paranoični“ ili, jednostavno, ljubitelji anonimnosti i privatnosti, kompanija SafeWeb.com je pokrenula servis koji se zasniva na maskiranju IP-adrese. Korišćenje ove usluge je besplatno i jednostavno: „odšetate“ do njihovog sajta i tamo upišete adresu stranice koju želite da posetite. SafeWeb onda pokreće posebnu aplikaciju koja sakriva podatke koji bi mogli da vas „razotkriju“ da ste adresi pristupili na standardan način, iz svog web browser-a. Rezultat: ni vaš šef na poslu neće moći da vas „ulovi“. Sve što će „uhvatiti“ biće skup nerazumljivih znakova.

Ovakvih programa na tržištu ima zaista mnogo, a neki od „starijih“ predstavnika su Iprivacy, Anonymizer i Proxymate. Ono što SafeWeb nudi je jednostavnije korišćenje u odnosu na prethodno pomenute servise. Njihov cilj je da privuku početnike i one koji ne želi da se previše „udubljuju“ u ovu tematiku, a da zatim zarađuju od prodaje reklamnog prostora na sajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.