U trendu

Antivirusna zaštita i na mobilnom telefonu

Od pre nekoliko meseci i mobilni telefoni postali su meta hakera – i njima prete razni virusi i crvi koji haraju kompjuterskim mrežama. Iako su ti prvi napadi uglavnom bili bezopasni, potencijalna opasnost od mnogo žešćih napada naterala je proizvođače mobilnih telefona da počnu da razmišljaju o njihovoj zaštiti. Prve korake na tom planu napravila je finska Nokia. U saradnji sa takođe finskom kompanijom F-Secure napravila je antivirusnu zaštitu za mobilni telefon 6670, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u oktobru.

Nokia 6670 pripada kategoriji tzv. pametnih mobilnih telefona iz „Nokijine“ serije 60. Na tržištu će se pojaviti u dve varijante – GSM 900/1800/1900 za Evropu, Srednji istok, Afriku i Aziju i GSM 850/1800/1900 za američko tržište. Koštaće najverovatnije 500 evra (oko 612 dolara). Ima oblik sličan modelu Nokia 7610 i ugrađenu Megapixel kameru sa rezolucijom 1.152 x 864 piksela i sa digitalnim zumom četiri puta. Težina mu je 118 grama, a dimenzije 109 x 53 x 21 milimetar. Sadrži osam megabajta interne memorije i dodatnih 64 megabajta na MMC (Multi Media Card) memorijskoj kartici. Podržava Bluetooth i USB način povezivanja.

To je prvi telefon iz Nokia serije 60 sa podrškom za antivirusnu zaštitu. Zaštita je ostvarena za operativni sistem Symbian (instaliran u mobilni telefon kao kod RS-ja). On može da se preuzme sa sajta kompanije F-Secure. Svakog meseca automatski se ažurira antivirusni program (uz dodatnu naplatu). Pored ovog modela, i drugi mobilni telefoni ove serije moći će da preuzmu antivirusne programe, a kompanija F-Secure slične pregovore obavlja i sa drugim proizvođačima mobilnih telefona.

Najviše interesenata ova usluga naći će među poslovnim korisnicima kojima je komunikacija mobilnim telefonom neophodna, kao i zaštita podataka smeštenih na memorijskom prostoru telefona. Prvih mesec dana usluga će biti besplatna kako bi korisnici mogli da naprave procenu kvaliteta programa. Zatim će cena usluge mesečno iznositi oko tri evra. Proizvođači se nadaju velikom interesovanju s obzirom na veliki broj pretplatnika u mobilnim mrežama.

Od „mobilnih“ virusa zasad je evidentirano samo nekoliko. Najpre je u junu otkriven Cabir (Kaspersky Labs), zatim u avgustu Backdoor, pa trojanci za Windows CE i Symbian. Biće ih svakako još. Međutim, kako kažu iz kompanija Nokia i F-Secure: „Nema razloga za paniku!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.