U trendu

Arheolozi otkrili mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara u Velikoj Britaniji

Arheolozi veruju da su pronašli mesto prvog iskrcavanja Julija Cezara na tlu današnje Britanije, u Kentu.

Veruje se da se rimski general iskrcao u zalivu Pegvel u regiji Tanet. Dosad je tačno mesto iskrcavanja bilo nepoznato. Ono se danas nalazi oko kilometar unutar kopna, ali u Cezarovo doba bilo je na obali.

Arheolozi tvrde da se lokacija poklapa sa opisom samog Cezara po kom je vidljiva s mora, ima veliki otvoreni zaliv, a iznad nje je povišen deo, odnosno brdo koje je poput osmatračnice, piše BBC.

Cezarova voska je odmah izgradila manje utvrđenje, a naučnici Univerziteta Lester tvrde da su otkrili mesto iskrcavanja.

Arheolozi su pronašli rimsko koplje i grnčariju u obližnjem selu Ebsflit, a većina predmeta datira iz prvog veka pre nove ere. Površina baze bila je oko 50 jutara, a glavna joj je namena bila zaštititi Cezarovu flotu, koja je bila izvučena na obalu.

Na samoj lokaciji je pronađen obrambeni jarak, što upućuje na to da je reč o vojnom utvrđenju. Oblik samog jarka sličan je rimskim utvrđenjima u Alesiji u Francuskoj. Prva Cezarova invazija izvedena 55. godine pre nove ere bila je neuspešna s obzirom na to da su Rimljani naišli na snažan otpor tamošnjih stanovnika Brita, ali iduće 54. godine stanje je bilo drukčije.

Uprkos tome Cezar nikada nije uspostavio okupacijske snage na britanskom tlu. Njegovo iskrcavanje u Kentu olakšalo je Rimljanima osvajanje delova Britanije gotovo stotinu godina kasnije kad je počela stalna rimska okupacija Velike Britanije, koja je uključivala Vels i delove Škotske, a trajala je gotovo 400 godina.

Cezar se u Italiju vratio kao junak nakon slavnog prelaza reke Rubikon 49. godine pre nove ere, a da prethodno nije raspustio vojsku, što je predstavljalo uvredu za rimski Senat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.