ARM procesor poslužio kao osnova za otvoreno hardversko rešenje

Softver otvorenog izvornog koda je nešto što je već duboko ušlo u sve pore računarskog sveta i predstavlja ozbiljnu alternativu modelu komercijalnog softvera, sa mnogim razvojnim prednostima, koje proističu iz slobodnije koncepcije i nesputanije kreativnosti koja počiva u temeljima njegovog razvoja. Šen Šengju, kineski informatičar koji se sada nalazi na doktorskim studijama na Institutu za kompjuterske nauke Kineskog univerziteta za odbrambenu tehnologiju u gradu Čangša provincije Hunan, sada se nada da će dobiti zeleno svetlo za razvoj svoj – otvorenog hardvera. On je objavio otvoreno rešenje ustrojstva procesorskog jezgra, odnosno primarnih procesorskih kola, koje je kompatibilno sa široko korišćenim procesorima ARM, proizvodom britanske firme ARM Limited.

Šengju je proveo četiri meseca na razvoju jezgra nnARM koje se može dobiti preko Interneta u okviru otvorenog projekta koji sadrži i nekoliko drugih jezgara. Projekat je, prema rečima Šengjua, potpuno legalan i poštuje autorska prava i intelektualnu svojinu tvoraca procesora ARM, pošto je razvoj jezgra nnARM, koje je kompatibilno sa serijom jezgara procesorâ ARM7, bio zasnovan na javno dostupnim podacima koji se mogu dobiti preko Interneta.

Procesore serije ARM7 sačinjavaju po četiri 32-bitna jezgra RISC procesora, čiji se radni takt kreće u rasponu od 50 MHz do 110 MHz. Ovi čipovi najveću primenu imaju u mobilnim telefonima, digitalnim kamerama i ličnim digitalnim pomoćnicima koji rade pod operativnim sistemima Linux i Windows CE.

Jezgro nnARM je, prema rečima Šengjua, prvobitno bilo namenjeno olakšavanju istraživanja u oblasti male potrošnje. On se, međutim, nada da će sada uspeti da razvije i izuzetno precizan uređaj globalnog sistema za pozicioniranje (Global Positioning System, GPS), zasnovan upravo na jezgru nnARM.

Kada je završio osnovni deo posla na razvoju ovog jezgra, Šengju se obratio mrežnoj zajednici projektanata hardvera kako bi se razvoj nastavio u pravcu stvaranja cache memorije i kontrolera memorije jezgra. Jezgro nnARM trenutno ne raspolaže podrškom za memorijsku magistralu koja služi za prenos podataka između glavne memorije i procesora i koja bi čipu omogućila realnu primenu.

Šengju svoje opredeljenje za otvoreno rešenje objašnjava ovako: “Imao sam nameru da ovaj projekat komercijalizujem i tako dođem do nekog novca, ali pošto bih na taj način dospeo u sukob sa kompanijom ARM, sada ga razvijam kao nekomercijalni projekat”.

On, naime, nije prvi koji je razvio jezgro kompatibilno sa procesorom ARM. Kompanija PicoTurbo iz grada Milpitasa u Kaliforniji trenutno je u sudskom sporu sa ARM-om, jer ju je ARM optužio da je svojim procesorima kompatibilnim sa ARM-ovim prekršila ARM-ova patentna prava vezana za ustrojstvo njegovih čipova.

Predstavnik kompanije ARM je, povodom Šengjuovog projekta, saopštio da oni budno prate izgradnju procesora nnARM i da, ukoliko procene da su im patentna prava ugrožena, svakako nameravaju da ih brane i štite.

Šengju, sa druge strane, u svoju odbranu navodi da su, premda jezgro nnARM sa programerskog stanovišta podseća na jezgro ARM, njihova ustrojstva zasnovana na potpuno različitim arhitekturama, dodajući da mu se predstavnici kompanije ARM do sada nisu, ni zvanično ni nezvanično, nisu obraćali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.