Asimo je sve brži, spretniji i komunikativniji

Najpoznatiji, najpopularniji i najnapredniji humanoidni robot u svetu je Asimo japanske kompanije Honda. Početkom ove godine predstavljena je najnovija verzija ovog simpatičnog robota na sajmu potrošačke elektronike CES (Consumer Electronic Show) u Las Vegasu. Novi Asimo trči brže od svojih prethodnika, ima spretnije i fleksibilnije pokrete koji mu omogućavaju da u rukama drži predmete, a s ljudima u okolini je u interaktivnom kontaktu.
Asimo je dobio ime kao skraćenicu od izraza Advanced Step in Innovative Mobility. Na njegovom razvoju otpočelo se daleke 1986. godine, s ciljem da se napravi robot čiji će zadatak biti da pomaže ljudima u nevolji. U Americi je prvi put predstavljen 14. februara 2002. godine na obeležavanju 25-godišnjice kompanije Honda Motor Co. Nakon toga je usledilo nekoliko njegovih verzija, pri čemu je svaka nova donosila znatne inovacije u odnosu na prethodnu.
Najnoviji Asimo ima visinu 130 cm i težinu 54 kg. Kreće se brzinom od 2,5 km/h, a ume da se penje i silazi sa stepenica, otvara i zatvara vrata, pali i gasi svetlo i trči brzinom od 6 km/h. Upravo je brzina njegovog trčanja kod nove verzije povećana u odnosu na prethodnu (3 km/h). Kretanje mu je stabilno, a ravnotežu održava istovremenim kretanjem kukova i zamahom ruku. Ove mogućnosti ostvarene su zahvaljujući snažnom hardveru – računaru koji upravlja njegovim kretanjem i mnogobrojnim motorima koji to kretanje izvode. Ono se obavlja sa 34 stepena slobode kretanja. Kretanje ruku, šaka i palca nezavisno od ostalih prstiju omogućava mu da drži i nosi predmete.
Zahvaljujući optičkim i drugim vrstama senzora, Asimo „oseća“ kada nailazi na prepreke pri kretanju i „prepoznaje“ prisustvo ljudi u svojoj okolini. Na taj način se u kontaktu s ljudima okreće ka osobi koja mu nešto govori, daje predmete ili ih od sagovornika uzima. Ume i s njima da se rukuje. Nova tehnologija koja mu omogućava takav interaktivan odnos je IC Tele-ineraction Communication Cart.
Na taj način, sve bogatijim mogućnostima kretanja i interaktivnog kontakta s ljudima, Asimo se priprema za svoj zadatak u budućnosti – pomoć ljudima u obavljanju poslova u okruženjima koja su po čoveka opasna i na drugim odgovornim zadacima. Pored toga, Asimo bi mogao da se koristi kao pomoćnik u kancelarijama, poslužitelj kafe ili pića u avionima i drugim prevoznim sredstvima, a zgodan zadatak bi mu mogao biti da prošeta psa kad njegov vlasnik za to ne bude imao vremena.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike