Astronomi u šoku: otkrivena DŽINOVSKA planeta koja „ne bi smela da postoji“ (foto, video)

Udaljena je od Zemlje 600 svetlosnih godina i po svemu što se zna – ne bi smela ni da postoji. Ne bi? Pa otkud onda?

Prema onome što je astrofizičarima danas poznato, takve stvari u svemiru ne bi smele da postoje. Naučnici sa Univerziteta u Warwicku objavili su otkriće planeta NGTS-1b, dimenzija Jupitera, koji kruži oko svoje matične zvezde, koja je veličine samo pola Sunca.

Zagonetna „grdosija“ od Zemlje je udaljena oko 600 svetlosnih godina, a ono što je u ovoj priči ŠOKANTNO jeste da se ništa od onoga što čovečanstvo danas zna o načinima na koji nastaju planete – ne uklapa u kombinaciju ovako velike planete, pravog diva s ovako malom matičnom zvezdom, u ovom slučaju crvenim patuljkom. Glavni autor Warwickovog naučnog izvještaja je dr Daniel Bayliss.

„Otkriće NGTS-1b bilo nam je potpuno iznenađenje. Smatrali smo da se tako masivne planete ne nalaze oko tako malih zvezda. To je prva egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema) koju smo otkrili našim novim NGTS postrojenjem i već smo počeli da otkrivamo neke nove stvari o nastanku planeta“, napisano je u izveštaju.

Otkrivena planeta je veličine Jupitera, otprilike za petinu manje mase, a oko svoje zvezde kruži na vrlo maloj udaljenosti, samo 3 posto one između Zemlje i Sunca, odnosno na oko 30 puta manjoj udaljenosti nas od naše matične zvezde. Jednom oko nje obiđe svakih 2,6 dana, drugim rečima, njegova godina traje 2,6 dana.

NGTS-1b je bilo vrlo teško uočiti jer je njena zvezda vrlo mala, te je vrlo teško da bi ga netko otkrio da nije bilo ovog projekta.

Ovo otkriće znači da je lako moguće da tako velikih planeta uz tako male zvezde ima mnogo širom svemira, jer i malih zvezda ima neuporedivo više od velikih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.