Automobil koji je moguće voziti sa praznim rezervoarom

U svakom praznom automobilskom rezervoaru nalazi se vazduh. I obično taj vazduh nije dovoljan da bi vozilo krenulo. Ali postoji i izuzetak – francuski automobil CityC.A.T., koji se kreće upravo zahvaljujući vazduhu. Kompanija MDI, koja je prvi prototip predstavila 2000. godine, svoj revolucionarni automobil ponudila je kupcima na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu koji je otvoren 26. septembra.

Neobično vozilo pokreće kompresovani vazduh, koji je pod pritiskom oko 150 puta većim od onoga u automobilskim gumama. Rezervoari za vazduh nalaze se ispod automobila i liče na ronilačke boce sa kiseonikom, a proizvođači tvrde da je sa jednim punjenjem moguće preći 200 kilometara, pri prosečnoj brzini od 64 km/h. Punjenje rezervoara, tj. kompresovanje vazduha, vrlo je jednostavno i za to je dovoljan običan priključak za struju. Na ovaj način se „pun“ rezervoar dobija posle maksimalno četiri sata, po ceni od 1,5 evra; na posebnim „pumpama“, koje bi mogle da budu postavljene na putevima, čitav proces trajao bi svega tri minuta.

Naravno, automobil ne ispušta izduvne gasove, niti na bilo koji drugi način zagađuje čovekovu sredinu. Zbog toga on predstavlja idealno prevozno sredstvo u velikim gradovima – proizvođač se nada da će prvi kupci biti upravo taksi i kurirske službe. Vozilo se proizvodi u četiri verzije, najjeftiniji model košta 11.500 dolara (pikap), a za najskuplje modele (teretni kombi i taksi modeli) potrebno je izdvojiti 14.500 dolara.

Korisna adresa:

  • MDI

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.