U trendu

Automobili bez vozača zvezda sajma u Tokiju

Japanski proizvođač Nisan predstavio je danas na Sajmu automoibila u Tokiju električni automobil bez vozača s ekološkom tehnologijom.

Vozilo koje je japanska kompanija nazvala IDS (intelligent driving system – inteligentni sistem vožnje) opremljeno je laserskim skenerima, kamerom od 360 stepeni, radarom i kompjuterskim čipovima.

Nisan, čije je sedište u Jokohami, saopštio je da će probni automobil biti na putevima Japana do kraja sledeće godine, a da će do 2018. biti napravljena tehnologija uz pomoć koje će moći da prelazi iz trake u traku.

Automobil koji će moći sam da prođe kroz raskrsnicu u gradskoj sredini biće dostupan do 2020. godine.

Zvaničnici kompanije izjavili su da rade na tome da automobil bude dovoljno „pametan“ da prepozna razliku između crvenog svetla na semaforu i zadnjeg svetla na automobilu, da nauči kako da skrene na raskrsnici gde možda nema linijskih oznaka na kolovozu ili da iz govora tela predvidi da li će pešak preći ulicu.
 
IDS je elektično vozilo, s baterijom koja je jača od baterije koja se trenutno koristi u Nisanovm električnom automobilu „Leaf“.

Prednost samoupravnih automobila je to što je veća šansa da se izbegne nezgoda, pošto je ljudska greška najčešći uzročnik saobraćajnih nesreća.

Te automobile mogli bi da koriste i ljudi koji ne mogu da voze, a manje zagađenje životne sredine je takođe jedna od prednosti ovih vozila.

S druge strane, takvi automobili bi morali da dele puteve s drugim kolima s vozačima, kao i s pešacima, životinjama i neočekivanim predmetima. U nepredviđenim situacijama ljudska reakcija je od presudne važnosti.

Pored Nisana, na razvoju automobila bez vozača rade i drugi proizvođači, uključujući Dženeral motors, BMW, Mercedes, Tojota i Tesla, kao i kompanije izvan automobilske industrije, kao što su Gugl i Uber.

Automobili već danas mogu da se povežu na internet, a proizvođači rade na tome da kola mogu da rade slično današnjim pametnim telefonima, omogućavajući putnicima da provere elektronsku poštu, gledaju filmove ili četuju na društvenim mrežama, prepuštajući vožnju automobilu.

Japanska vlada želi da se automobili bez vozača nađu na putevima do Olimpijskih igara koje se održavaju u Tokiju 2020, kako bi mogli da, na primer, prevoze sportiste od aerodroma do Olimpijskog sela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.