U trendu

Autor crva Anna Kurnikova pred sudom u septembru

Holandske vlasti nedavno su saopštile da bi dvadesetogodišnji Holanđanin koji je priznao da je napravio i e-poštom distribuirao crva nazvanog Anna Kurnikova trebalo uskoro da se pojavi pred sudom.

On se suočava sa tužbom za slanje podataka preko računarske mreže sa namerom da izazove štetu, što je zločin koji, po holandskim zakonima, može biti kažnjen sa najviše četiri godine zatvora ili novčanom kaznom od najviše 38.770 dolara. Ipak, javni tužilac je odlučio da ceo slučaj poveri nižestepenom sudu, koji može da izrekne kaznu od maksimalno šest meseci zatvora i najviše 480 časova prinudnog rada, sve to uz novčanu globu.

Predstavnica tužioca iz Leuvardena u Holandiji kaže: “Time što je slučaj prepustio nižem sudu, javni tužilac je pokazao da nije za veću kaznu”.

Ipak, postavlja se pitanje da ovoga puta i ta, znatno manja kazna, nije prevelika “pouka” za počinjeni prestup.

Optuženi, čiji je nadimak OnTheFly (u Holandiji nije uobičajeno da se navode imena ljudi optuženih pred sudom) kaže da je crva Anna Kurnikova napravio u februaru programom koji služi kao generator crva. Virus je za samo dva dana, “kamufliran” slikom ruske teniserke Ane Kurnikove, zarazio na stotine hiljada računara širom sveta.

Autor virusa je, pošto je uvideo šta je uradio, odlučio da se sâm preda policiji u svom mestu Snek. Odmah je uhapšen, dao je izjavu, a potom je pušten. Policija mu je zaplenila računarsku opremu i (ha!) nekoliko postera Ane Kurnikove.

Crv koji se prenosio e-poštom je, međutim, bio više zabavan nego što je izazivao neku naročitu štetu. Bio je programiran da sam sebe umnožava i sopstvene kopije potom šalje na sve adrese iz adresara zaraženog računara, kao i da računar podesi tako da zadatog datuma prikaže jednu holandsku web lokaciju.

Predstavnik Symantec-a, jedne od kompanija sa najvećim renomeom kada je u pitanju računarski softver, kaže: “Crv je tu i tamo izazvao gužvu na Mreži, ali nije bilo padova velikih sistema. Jedna ili dve kompanije sprovele su preventivne mere isključivši svoje servere za e-poštu, ali materijalna šteta je minimalna”.

Čak ni javni tužilac, u stvari, nema jasnu predstavu o veličini izazvane štete, s obzirom da nije dobio niti jedan zahtev za odštetu.

Pojavljivanje samoproklamovanog autora virusa pred sudom predviđeno je za 12. septembar. To će, ujedno, biti prvi slučaj da pred holandskim sudom neko odgovara za stvaranje računarskog virusa. Ovi slučajevi nisu, i pored naprednih zakonodavstava, tako uobičajeni ni u drugim zapadnim zemljama – do sada su u svetu bila osuđena samo tri pisca računarskih virusa, dvojica u Sjedinjenim Državama i jedan u Velikoj Britaniji.

Kancelarija holandskog javnog tužioca izražava, pak, uverenje da će optuženi biti kažnjen, ali smatra da njegovu poziciju znatno olakšava činjenica da je svoje zlodelo priznao. Ipak, mnogi analitičari ovolike izlive samopouzdanja iz kancelarije tužioca smatraju vrlo indikativnim, pošto je izvesno da bi tužilac mogao imati velikih teškoća u dokazivanju ključne teze iz optužnice, a to je da je namera optuženog bila izazivanje štete.

Sve u svemu, čak i ako Holanđanin bude optužen, a uprkos velikim naporima koji se na Zapadu ulažu kako bi se zakonodavstvo u ovoj sferi učinilo što savremenijim i aktuelnijim, nekoliko partikularnih slučajeva naspram čitave armije autorâ virusâ čiji se broj stalno povećava i koje očigledno ne može da zastraši nekoliko marginalnih slučajeva suđenja, očigledno i ubedljivo svedoči o nemoći trenutno postojećih pravnih i zakonskih modela da se suoči sa ovom pošasti XXI veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.