Baze podataka: Microsoft pretekao Oracle na Windows platformi

Potpredsednik Microsoft-ovog ogranka za .net servere Pol Flesner, pohvalio se nedavno time da je SQL Server, adut ove kompanije na tržištu baza podataka, postao poslovna jedinica vredna milijardu dolara.

Dodatne razloge za zadovoljstvo pružila je i firma Dataquest iz San Hosea koja se bavi istraživanjima tržišta i koja je nedavno objavila podatke o tržišnoj zastupljenosti baza podataka. Rezultati istraživanja govore da je Microsoft pretekao Oracle po zastupljenosti kada je u pitanju Windows platforma. Razlika je, doduše, mala, ali je Microsoft doživljava kao veliku, a znajući ranije scenarije u nekim drugim oblastima softvera u kojima je jedan od aktera takođe bio MS, verujemo i kao “no way back” pobedu.

Bari Gof, menadžer za .net rešenja i korporativni razvoj u Microsoft-u, tako kaže (a njegova izjava dobro ilustruje i Microsoft-ovo shvatanje korelacije sistemskog i aplikativnog softvera): “Uvek smo bili druga violina u odnosu na Oracle u našem sopstvenom dvorištu”.

Predsednik Microsoft Stiv Balmer bukvalno se naslađuje prednošću ostvarenom u odnosu na Oracle kao glavnog konkurenta, dok polje velikih računara galantno prepušta IBM-u, objašnjavajući to ovako: “Svet se kreće ka serverima zasnovanim na PC arhitekturi. Pravo nadmetanje i okršaji predstoje upravo između Microsoft-a i Oracle-a”.

Sa druge strane, predsednik Oracle-a Lari Elison se, da li u nemoći da sagleda tržišna kretanja na Balmerov način (a mora se priznati da ljudi iz Microsoft-a katkad umeju da imaju vrlo inventivne načine tumačenja tržišnih pojava) ili namerno ignorišuće najnovije rezultate istraživanja tržišta, najviše oglašavao osvrćući se na IBM i poručujući da je DB2 protivnik na kojeg se treba usredsrediti, dok se Microsoft-a doticao samo sporadično i to, naravno, u poslovično negativnom i nipodaštavajućem tonu.

SQL Server svoj tržišni uspeh crpe iz činjenice da je u prednosti u odnosu na IBM i Oracle u pogledu cene i jednostavnosti korišćenja. Da su i Microsoft-ovi takmaci svesni ovih prednosti SQL Server-a, svedoči njihov marketinški nastup, u kojem stavljaju naglasak upravo na jednostavnost korišćenja novih verzija svojih proizvoda (Oracle 9i i IBM DB2). Međutim, i pored unapređenja, oni se još uvek ne mogu približiti SQL Server-u po jednostavnosti upotrebe.

Premda MS ne namerava da u skorije vreme u svoj SQL Server uvodi neke revolucionarne promene, Flesner je predstavio i Yukon, prototip nove verzije ove baze.

Yukon će, prema njegovim rečima, biti prevashodno usredsređen na web usluge kroz podršku za XML i CLR (Common Language Runtime). Yukon uspešno radi i sa C# (C Sharp), Microsoft-ovim novim programskim jezikom i ključnom komponentom strategije .net.

Za sada još uvek nije poznato kada se može očekivati pojava nove verzije SQL Server-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.