Bebe iz kompjuterski kontrolisane epruvete

Proces veštačke ili in vitro oplodnje, podrazumeva da se jajna ćelija i sperma stave u posudu u kojoj se izvede oplodnja, a da se zatim oplođeno jajašce razvija sve do momenta kada je spremno za implantaciju u matericu. Tokom ovog procesa, oplođena jajna ćelija boravi u više posuda, od kojih je svaka ispunjena tečnošću koja imitira sadržaj materice u određenim fazama trudnoće.

Ovakav metod je prilično nesiguran i komplikovan, pa su David Beebe i Matthew Wheeler sa Univerziteta u Ilinoisu, započeli rad na uređaju koji bi omogućio kontrolu procesa razvoja oplođenog jajeta, a bez potrebe za prenošenjem u druge posude, ispunjene različitim tečnostima. Prvi prototip je „ugledao“ svetlost dana, a reč je o posudi izrađenoj od polimera, sa velikim brojem kanalića kroz koje se u posudu dodaje određena tečnost ili se iz nje oduzima – zavisno od toga u kojoj se fazi razvoja nalazi embrion.

Proces se kontroliše pomoću čipa koji, pored regulisanja tečnosti, ima zadatak i da prati razvoj embriona i otkriva moguće anomalije. Na taj način se izbegava implantacija ploda, kod koga bi, u trudnoći, mogla da bude otkrivena nepravilnost u razvoju i morala da se donese odluka o prekidu trudnoće.

Prvi testovi su obavljeni sa embrionima miševa i pokazali da je uređaj mnogo sigurniji od klasične metode – ne samo da je postotak uspešnosti veći, već se plod i brže razvija, uz mogućnost kontrole pravilnosti razvoja. Pokazalo se da se u ovakvom uređaju može uzgajati i više jajašca istovremeno, a da se proces testiranja na razne anomalije može, u još većoj meri, automatizovati i ukinuti potrebu za velikim brojem testova koji moraju da se izvode pojedinačno.

Uređaj je, pre svega, nastao iz potrebe za lakšim uzgojem stoke, ali naučnici koji na njemu rade smatraju da će svoju upotrebu doživeti i kod ljudi. „Za 50 do 100 godina će ovakav proces kod ljudi biti nešto sasvim uobičajeno. Masovno će se pribegavati veštačkoj oplodnji, koja će isključivati mogućnost anomalija kod ploda ili raznih komplikacija do kojih može da dođe u toku trudnoće“, prorokuje David Beebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.