U trendu

Besplatna navigacija iz Nokije

Nokija (Nokia) je tržištu ponudila odgovor na Google-ovu besplatnu navigaciju. Ova kompanija lansira potpuno besplatnu novu verziju aplikacije Ovi Maps za svoje smarthphone uređaje. Nova verzija Ovi Maps uključuje vrhunske odrednice za vozačku i pešačku navigaciju, glasovnu navigaciju za 74 zemlje, na 46 jezika, 6.000 3D orijentira u 200 gradova, saobraćajne informacije za više od deset zemalja, kao i detaljne karte za više od 100 zemalja.
Istražite svet u veličanstvenoj 3D tehnici. Otkrijte nova mesta, napravite zbirku svojih omiljenih putovanja – i to potpuno besplatno. Mogućnost besplatne navigacije za Nokiju znači veliki korak u konkurenciji na tržištu. Ovi Maps omogućiće ovoj kompaniji brzu aktivaciju ogromne baze korisnika kojoj se mogu ponuditi nove odrednice za lokacije, sadržaji i usluge. Sve to deo je strategije preuzimanja vodeće uloge na tržištu mobilnih karata, navigacije i usluga zasnovanih na lokaciji. Ovaj potez u skladu je s Nokijinom vizijom da će sledeći talas rasta tržišta biti fokusiran na ono što se naziva "društveni internet".
Prema istraživanju kompanije Canalys, u svetu je broj korisnika GPS navigacije na mobilnim uređajima bio oko 27 miliona na kraju 2009. godine. Ovom najavom Nokija potencijalno preko noći proširuje taj broj korisnika na skoro 50 miliona time što omogućuje da oko 20 miliona korisnika Nokijinih pametnih telefona odmah aktivira besplatnu navigaciju putem preuzimanja novih Ovi Maps.
Ovi karte trenutno su dostupne za preuzimanje za deset Nokijinih uređaja (Nokia mini, Nokia 5810 XpressMusic, Nokia 5800 Navigaton Edition, Nokia E52, Nokia E55, Nokia E72, Nokia 5230, Nokia 6710 Navigator, Nokia 6730 clasic i Nokia X6). Od marta 2010. godine novi Nokia smartphone uređaji s ugrađenim GPS-om već imaju instaliranu novu verziju Ovi Maps, unapred učitane lokalne karte, uz vrhunsku vozačku i pešačku navigaciju i pristup vodičima Lonely Planet i Michelin bez dodatnih troškova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.