U trendu

Bežični prenos gigabitnim brzinama

Kompanija Siemens tvrdi da je postigla rekordnu brzinu u prenosu informacija bežičnim komuniciranjem. Rekordna brzina koju su ostvarili iznosi jedan gigabit u sekundi. Dosadašnje bežične komunikacije ostvarene su sa najviše 50 megabita u sekundi. Dvadeset puta veća brzina u odnosu na dosad najbrži bežični standard 802.11g predstavlja rekord koji se nikako ne može potceniti i koji zaista zaslužuje pažnju.

Bežični prenos ovom brzinom ostvaren je u Siemens-ovoj laboratoriji u Minhenu. Primenjena je tzv. OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) modulacija. Ona se zasniva na frekventnom multipleksu. Podaci se dele u više kanala, a svakim kanalom prenose se korišćenjem modulacije sa različitim frekvencijama. Na mestu prijema su tzv. pametne antene, koje se još nazivaju i višestrukim (MIMO) antenama. One primaju sve signale (kanale) posebno.

Kompanija Siemens demonstrirala je modulacionu OFDM tehnologiju još u septembru i na taj način ostvarila brzinu od 360 megabita u sekundi. Sistem je realizovan na učestanosti od pet gigaherca, sa širinom propusnog opsega od sto megaherca po jednom kanalu, što je tri puta veći opseg od jednog kanala sa 802.11g standardom. To je Siemens-ov sistem učinilo sedam puta efikasnijim od trenutno najbržih bežičnih mreža.

Dodavanjem višestrukih antena sistem će pokazati još veću efikasnost. Takav sistem koristiće tri antene za prenos i četiri za prijem signala. Iako se ove antene danas ne koriste u komercijalnim sistemima, jer zahtevaju veliko angažovanje procesora za obradu podataka, Siemens je uspeo da u svom eksperimentalnom sistemu ostvari algoritam koji će njihovu primenu učiniti mogućom, dovoljno ekonomičnom i efikasnom.

Kada će doći do praktične realizacije i primene ove tehnologije u komercijalne svrhe još uvek nije precizirano, ali se po najavama predstavnika kompanije Siemens može očekivati da će se širina propusnog opsega zahvaljujući ovoj tehnologiji do 2015. godine povećati deset puta. Posle toga će verovatno uslediti i dostizanje gigabitne brzine prenosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.