U trendu

Bill Gates pomaže borbu protiv AIDS-a

Svetski ekonomski forum je savetovanje koje okuplja najveća imena iz sveta politike, ekonomije i biznisa. Malo radikalnije raspoloženi bi rekli i godišnje okupljanje masona i moćnika koji oblikuju novi svetski poredak.

Bilo kako bilo, samit je otpočeo 25. januara, najbogatiji i najmoćniji iznose svoja viđenja i analize globalnih trendova i projekcije budućeg razvoja, a policija ispred Kongresnog centra u Davosu, Švajcarska, ima pune ruke posla pokušavajući da smiri i kontroliše veliki broj onih koji su anti-globalistički i anti-kapitalistički nastrojeni.

U Davosu se nalazi i Bill Gates koji učestvuje u diskusijama na temu kompjuterskih tehnologija, digitalnog jaza i Interneta, ali se bavi i jednim od gorućih zdravstvenih problema današnjice. Kralj operativnih sistema i korisničkih aplikacija je, u svom obraćanju, pozvao vodeće svetske biznismene da se pridruže akciji pronalaženja vakcine protiv AIDS-a, dotirajući istraživanja organizacije IAVI (International Aids Vaccine Initiative).

Sam Gates je objavio da će njegova donacija iznositi 100 miliona dolara, a njemu se pridružio i vlasnik Yahoo!-a sa cifrom od 5 miliona dolara i željom da i svoju mrežu sajtova stavi u službu borbe protiv, zasad, neizlečive bolesti.

Gates je kritikovao, za njega neverovatnu činjenicu, da i posle 20 godina od prvog slučaja HIV-a, vakcina još nije pronađena. Po njemu je osnovni problem bilo nedovoljno finansiranje istraživanja i „neverovatna nezainteresovanost globalnog tržišta da tu borbu potpomogne“. Zato je i odlučio da on bude prvi koji će „probiti led“ i svojim primerom povući i ostale milionere i milijardere za sobom.

IAVI se, kažu, nalazi na dobrom putu da proizvede efikasnu vakcinu i trenutno traži 550 miliona dolara da bi mogla da sprovede dalja istraživanja koja bi trebala da traju do 2007. godine. Ovih dana bi testiranja vakcine trebala da otpočnu u Keniji, pošto je završen prvi krug testova na dobrovoljcima u Velikoj Britaniji.

Razvoj vakcine je otpočeo posle iznenađujućeg otkrića lekara da grupa prostitutki u Najrobiju nije HIV-pozitivna, bez obzira na činjenicu stalne izloženosti i kontakta sa virusom AIDS-a. Do danas je testirano 25 različitih vakcina, ali ova definitivno najviše obećava i biće prva koja će biti testirana na samom „izvoru“, odnosno u regionu gde se HIV i prvi put pojavio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.