Bill Gates želi svoj Napster

Ako bismo se zapitali koja je to Internet-kompanija doživela najveći publicitet u 2000. godini, odgovor bi se nametnuo sam – Napster. Ovaj servis za deljenje MP3 fajlova je tokom prošle godine doživeo ogromnu popularnost, mereći svoje korisnike u desetinama miliona. Tužba pet najvećih muzičkih kuća zbog kršenja autorskih prava samo je dala dodatni podsticaj ionako impozantnoj popularnosti. Napster je tužbu preživeo, a sa jednom od kompanija koje su se na njega ustremile je i uspeo da potpiše ugovor o legalnom preuzimanju pesama i deljenju profita.

Senzacija zvana Napster je mnoge podstakla na razmišljanje, a muzička industrija je počela intenzivno da razmišlja o Internet-tržištu i novom načinu dobavljanja i slušanja muzike. Na softverskoj sceni je pokrenuta „lavina“ sličnih projekata koji su se uključili u, sve popularnije, deljenje fajlova.

Na čitav ovaj fenomen nije ostao „imun“ ni Bill Gates, koji je odlučio da se u trku uključi i dovede Microsoft do njegovog „parčeta kolača“ na ovom polju. Sredinom januara u javnost je procurila vest o „top-secret“ projektu giganta iz Redmonda, koji nosi radni naziv Farsite. Razlog otkrivanja tajne je bio taj što je vođa ovog Microsoft-ovog projekta napustio tim i pridružio se konkurenciji na Berkeley Univerzitetu, koja takođe radi na svom sistemu za deljenje fajlova.

Ono što je zasad poznato o Farsite projektu je da je on sličan Gnutella-protokolu, razvijenom od strane Nullsoft softverske kuće. To praktično znači da Microsoft razvija sistem koji, kao i Gnutella, ne poseduje centralni server preko koga se razmena vrši, već sami korisnici, odnosno njihovi kompjuteri, mogu da preuzimaju ulogu i klijenta i servera. Ono što nije poznato je da li će ovakav sistem služiti za deljenje MP3 fajlova ili biti orijentisan u nekom drugom pravcu. Ipak, ako se uzme u obzir objavljivanje Microsoft-ovog Windows Media Audio 8 paketa, za očekivati je da će Bill Gates pokušati da sa Farsite sistemom zagospodari i tržištem digitalne muzike.

Srodne teme:

  • Reakcije na prvobitnu presudu Napster-u
  • Napster još mrda
  • MP3 je živ i dobro mu je!
  • Bolje da nisu dirali Napster
  • Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se!
  • Pop-zvezde u potrazi za nezavisnošću
  • Pop-zvezde u potrazi za nezavisnošću – II deo
  • Microsoft ili RealNetworks?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.