Bioničke ruke sve savršenije

Britanski naučnici su objavili vest o pravljenju prve bioničke ruke, dovoljno male da mogu da je koriste i deca. Do sada je veliki problem kod veštačkih udova bilo pitanje motora, odnosno njegove veličine. Ovoga puta, čitav motor i baterije staju u ruku, i to u kažiprst i palac proteze.

Za one koji su bez ruke rođeni, ili je izgubili u detinjstvu, vrlo je bilo bitno da počnu sa upotrebom proteza što ranije, da bi se na njih privikli i prihvatili ih. Međutim, veličine dosadašnjih veštačkih ruku to nisu dozvoljavale i u starijem uzrastu, vrlo je bilo teško privići se na „dodatak“ i izvući maksimum iz njega.

Nova bionička ruka je na testiranju u Nottingham City bolnici pokazala izvanredne rezultate, pri čemu su deca koja su je koristila mogla da drže knjigu, listaju stranice, otvaraju vrata. Dr David Gow, pionir u ovoj oblasti i začetnik istraživanja na tu temu ističe da je pronalazak izuzetan napredak i da iza njega stoji 20 godina istraživanja. „Sa ovakvom rukom će biti moguće da dete u najranijem uzrastu počne da je koristi i da je, na taj način, u potpunosti prihvati kao svoju“, ističe on.

Inače, rukom direktno upravljaju signali iz mozga. Kada korisnikov mozak pošalje signal za pokret, elektrode iz bioničke ruke ga „presreću“ i, kao poruku, prosleđuju motorima koji ruku pokreću. Pored sadašnje veličine, trenutno se radi i na prilagođavanju ove ruke odraslima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.