BlackBerry Curve 8520: stari momak u novom odelu

Model BlackBerry Curve 8520 je unapređenje starog modela BlackBerry Curve 8320, koji je na tržište stigao pre skoro dve godine. Baš zbog toga se moglo očekivati da će ova verzija imati šta da pokaže, ali, nažalost, baš i nema. Sam telefon je u stvari prilično razočarenje. U većini stvari se uopšte ne razlikuje od serije 8300. Najveći problem je to što 8520 ne podržava 3G, iako ima WiFi, uz to što radi preko quad-band-a. Još jedno razočarenje je kamera, koja ima samo dva megapiksela.
Mora se priznati da modeli serije Curve imaju svoje mesto na tržištu, i posebno su interesantni poslovnim ljudima. Mada je BlackBerry Curve 8520 poboljšan na mnogim poljima koja se tiču softvera i hardvera, jednostavno se dobija utisak da se radi o starom mobilnom telefonu u malo novijem odelu. Jedna od bitnijih promena je ta da 8520 nema više trackball, na čijem mestu ćete sada pronaći mali touchpad. Pretpostavka je da će to rešenje, uopšteno govoreći, biti prihvaćeno kao dobar potez, iako bi možda većina korisnika danas očekivala touchscreen. Reprodukcija muzike je solidna, a BlackBerry Curve 8520 ima i standardni priključak za slušalice (3,5 mm), kao i stereo Bluetooth. Takođe, podržava i većinu poznatih video formata.
BlackBerry Curve 8520 radi i sa Microsoft Office dokumentima. Podržava i IM, a ima i aplikacije koje se povezuju na Facebook ili Flickr. Naravno, pošto se radi o BlackBerry-iju, ima i velik izbor alata za lične informacije. Uz to, kompatibilan je sa Mac-om. Ali, mi smo već na domaku 2010. godine, i očekuje se da ovakav vrhunski mobilni telefon podržava 3G. Možda bi im ovakav model dobro prošao onih dana kada se BlackBerry koristio samo za poslovne mejlove. Sada je konkurencija jaka, posebno iz tabora Microsoft-a.
Kao rezultat tog takmičenja, RIM se više fokusirao na potrošače, ali ti potrošači bi voleli da mogu da pristupe Internetu gde god da se nalaze, a GSM za to jednostavno nije dobar. A pošto svaki drugi proizvođač danas proizvodi modele slične modelima BlackBerry-ija, i tu raste konkurencija. Problem koji BlackBerry Curve 8520 ima je taj da se već sada čini kao zastareo model. Da, lepo izgleda, ali možda bismo mu osnovne hardverske specifikacije prihvatili pre dve godine, ali ne i sada. Zna se da RIM trenutno razvija neke druge zanimljive modele mobilnih telefona, pa se nadamo da ćemo uskoro videti nešto bolje od ovog. Cenovno, model BlackBerry Curve 8520 će se kretati od 250 do 300 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.