U trendu

BlackBerry Storm 9530: touchscreen oluja

Ono u šta smo se svi uverili poslednjih meseci je to da danas svi žele da imaju touchscreen. Touchscreen monitore, GPS uređaje, pa čak i daljinske upravljače. Naravno, mobilni telefoni spadaju u sam vrh te potražnje, a uzimajući u obzir neverovatno dobru prodaju Apple-ovog iPhone-a ili HTC-ove touch linije, RIM se pridružio trendu. BlackBerry je doskora bio uređaj koji su koristili isključivo poslovni ljudi, prvenstveno zbog lakog pristupa internetu i mejlu dok su u pokretu. Međutim, sve je više komercijalnih korisnika ovakvih uređaja, i to verovatno baš zbog tog zgodnog interfejsa.
Prvo što se uočava je to da je ovaj model po izgledu veoma sličan ostalim BlackBerry uređajima, ali bez QWERTY tastature. Ceo telefon ima sjajan finiš, što izgleda veoma moderno kad ga vadite iz kutije, ali ima i izrazitu tendenciju privlačenja otisaka prstiju. Iako je na prvi pogled možda ogroman, BlackBerry Storm 9530 je u stvari manji od iPhone-a (doduše, nešto je teži). Kod ovog modela je interesantno i to što na desnoj strani ima 3,5 mm audio džek. Većina današnjih mobilnih telefona koristi USB slušalice ili adapter. One korisnike koji žele da koriste svoj mobilni telefon kao medija plejer to će sigurno obradovati. Takođe, za razliku od ostalih modela koji obično "vole" da imaju mesta za memorijske kartice negde sa strane, BlackBerry ga ima ispod poklopca za bateriju. Naravno, ovaj model ima i akcelerometar (kao i većina današnjih mobilnih telefona) koji automatski rotira sliku kada okrenete uređaj na bilo koju stranu. Za razliku od nekih telefona kod kojih je ta funkcija dosta ograničena, BlackBerry Storm-ov akcelerometar rotira u skoro svim aplikacijama.
Na samom početku smo rekli da se radi o modelu sa touchscreen-om. Ipak, koliko god svi znali da koriste touchscreen-ove na ostalim uređajima, na ovaj touchscreen se treba navići. Da biste kliknuli na nešto, prvo morate dotaći taj deo ekrana kako biste odabrali komandu. Posle toga, kada je komanda označena, morate da pritisnete ekran kako bi se ona i izvršila. U stvari, to je veoma dobar metod rada sa touchscreen-om, pošto nam se verovatno svima mnogo puta dogodilo da na standardnim modelima slučajnim klikom pokrenemo nešto sasvim deseto od onog što smo želeli. Ali i ova funkcija ima svoje negativne strane – lako je odabrati neku veliku ikonu, ali kad imate dužu listu iz koje biste hteli da nešto odaberete, lako se dogodi da slučajno promenite izbor pre nego što komandu i izvršite. Prilikom surfovanja, da biste zumirali, potrebno je samo dotaknuti (ne i kliknuti) ekran. Da biste odzumirali, pritisnete esc/back taster (jedan od ona 4).
Kad se radi o kucanju teksta, BlackBerry Storm prikazuje jednu od tri vrste tastatura automatski, u odnosu na polje u kojem pišete i orijentaciju uređaja. U portretu, možete birati između SureType tastature ili multi-tap. Obe kombinuju više od jednog slova na jednom tasteru. Za razliku od multi-tap tastature, gde morate da nekoliko puta kliknete da biste odabrali pravo slovo, SureType predviđa reči kako ih vi kucate. U landscape modu telefon će prikazati potpunu QWERTY tastaturu. Smartphone mobilni telefoni se često dele ili na uobičajene potrošačke telefone ili na poslovne. BlackBerry Storm briše tu granicu i pruža ponešto za oba sveta. Savršen je za poslovne ljude koji žele zabavan uređaj, ali i za obične korisnike koji žele kvalitetne organizacione i mejl funkcije zajedno s onim multimedijalnim.
Poslovnim ljudima će dobro doći kvalitetne sposobnosti ovog modela što se tiče mejla. Telefon podržava i BlackBerry Enterprise Server za sinhronizaciju. Pomoću DataViz To Go aplikacije moći ćete lako da pregledate i/ili uređujete Microsoft Word, Excel ili PowerPoint dokumente, a sa 1 GB interne i 8 GB microSD flash memorije imaćete i više nego dovoljno mesta za sve svoje važne dokumente, kao i multimediju. Medija plejer vam omogućava pregledanje slika, filmova i slajdova preko celog ekrana. Takođe, telefon ima i 3,2 MP kameru s mogućnošću snimanja video klipova, blic, zum i stabilizator slike.
U toku korišćenja telefon se može ponašati pomalo čudno u nekim situacijama, npr. može se desiti da mu klik ne znači ništa (iako obično posle drugog klika reaguje). Ne zna se tačno šta je uzrok ovome. Ali, iako se tu i tamo pojavi poneki mali problem, sve to nije dovoljno veliko da bi se ovaj uređaj odbacio kao nepouzdan. U stvari, u toku korišćenja BlackBerry Storm 9530 radi savršeno. Životni vek baterije je prihvatljiv. Ukupno trajanje uveliko varira od načina korišćenja telefona (datoteke, GPS, Bluetooth i dr.) Sve u svemu, uzimajući u obzir da je to prva generacija touchscreen BlackBerry mobilnih telefona, BlackBerry Storm 9530 je jako dobar uređaj. Cena mu je oko 550 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.