Bogata žetva za online trgovce

Sudeći po rezultatima ispitivanja više agencija za istraživanja Internet tržišta, ovogodišnji novogodišnji praznici doneće online prodavnicama veći profit u odnosu na prošlu godinu. Vodeći region po broju kupaca i ostvarenoj dobiti i dalje ostaje Severna Amerika (Kanada i SAD), čiji se tržišni udeo, ipak, smanjuje: u 2000. godini, u ovim je državama ostvareno 50% ukupnog svetskog online prometa, dok je za ovu godinu procenjena vrednost 47%.

Tržišta u ekspanziji su, u najvećoj meri, azijsko-pacifički region (Australija, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, Hong Kong i Tajvan), kao i evropske države, u kojima je online kupovina sve popularnija i beleži neprekidan i stabilan rast. Procena agencije Nielsen//NetRatings je da će u SAD-u 106 miliona ljudi kupovati online tokom decembra, pri čemu će potrošiti 9,9 milijardi dolara, u odnosu na 6,9 milijardi iz istog perioda protekle godine. Što se tiče broja kupaca, on će narasti za 27%, tj. biće 21 milion više surfera spremnih da potroše na Internetu.

Agencija GartnerG2 objavila je svoja predviđanja za čitav svet: novogodišnji praznici će iz džepa online kupaca „izvući“ 25,3 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 39% u odnosu na isti period 2000. godine. Ova agencija naglašava da je web-trgovina sve naprednija, usluga sve bolja i brža, pa je i broj onih koji će se posle jedne izvršene kupovine vratiti da ponovo pazare veći. Takođe, brža isporuka i novi načini distribucije naručenih proizvoda značajno doprinose zadovoljstvu kupaca. Uz stalno povećanje broja korisnika Interneta i sve bolju uslugu online prodavnica, GartnerG2 predviđa dalji rast i još veće profite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.