Bolje da nisu dirali Napster

Čini se da su podignuta „prašina“ oko Napster-a i sudski proces koji se protiv ove kompanije vodi samo uvećali interesovanje za slobodno deljenje fajlova i tehnologije koje to omogućavaju. Veliki broj programera se skoncentrisao na pronalaženje najefikasnijih i najbezbednijih načina razmene mp3 i podataka uopšte. Pokrenuto je mnogo polemika i razmišljanja o privatnosti na mreži, pravima korisnika, uplivu velikog kapitala. Nastao je pravi mali rat: inicijative za slobodni internet vs. pokušaji da se on stavi pod kontrolu velikih kompanija.

Skoro da ne prođe nijedna nedelja, a da se korisnicima ne ponudi neki novi program, nova tehnologija, koja im omogućava nesmetano deljenje fajlova i anonimnost kao način izbegavanja zakonskih sankcija od strane branitelja autorskih prava.

Najnoviji projekat se zove Tropus i baziran je na Freenet tehnologiji, koja je delo irskog programera i borca za privatnost na mreži, Ian-a Clarke-a. Freenet tehnologija je slična Napster-u, ali se ne zasniva na postojanju centralnog servera preko koga se razmene odvijaju. Umesto toga, fajlovi se „trampe“ između samih korisnika, na taj način što njihovi kompjuteri preuzimaju ulogu servera ili „čvorišta“ mreže. Na taj način je nemoguće odrediti izvor fajla, niti odredište na koje on „putuje“.

Projekat je još u fazi testiranja, ali autor Will Dye već sad tvrdi da su funkcionalnost i brzina umnogome poboljšani u odnosu na slične programe. Tropus, će, po njegovim rečima, pokušati da stekne popularnost kakvu ima Napster, tako što će ponuditi funkcije i za pretraživanje muzičkih fajlova. On pojašnjava da je njegovo „čedo“ bazirano na već postojećoj freenet tehnologiji, pisanoj na Java jeziku, i da ona već nudi opcije koje se tiču umrežavanja i privatnosti. „Trebalo je samo tu tehnologiju lepo „upakovati“, ponuditi friendly interfejs i učiniti sve to dovoljno stabilnim. Nadam se da će Tropus uspeti da stekne popularnost Napster-a i privuče desetine miliona korisnika“, zaključuje britanski programer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.