U trendu

Britanci „navučeni“, Francuzi nezainteresovani

Majska istraživanja o broju korisnika Interneta po državama su pokazala da prva tri mesta zauzimaju Švedska, Kanada i SAD, sa 65%, odnosno 60% i 59% stanovništva koje je online. Na ovoj rang-listi se Velika Britanija nalazila na 12. mestu u svetu, sa 35% stanovništva koje koristi Internet. Ipak, avgustovski rezultati donose jednu sasvim novu sliku, po kojoj čak 60% stanovnika surfuje.

Da li su majski rezultati bili netačni, ili je rast zaista strelovit, teško je reći. Čini se da su prolećna istraživanja uzela u obzir samo korisnike koji surfuju od kuće, zanemarivši one koji Mrežu koriste isključivo na poslu. Sve u svemu, skoro dve trećine Britanaca koristi najmlađi elektronski medij, a iza ovakvih podataka stoji ugledna agencija Jupiter Media Metrix, čije statistike postaju nezaobilazne i sve uvažavanije.

Procenti (60%), pretvoreni u brojke, govore o 33 miliona Britanaca na Mreži, od kojih većina (61%) surfuje od kuće, dok po 32% otpada na posao, odnosno biblioteke i sajber-kafiće. Starosna, polna i obrazovna struktura je „šarena“ – može se reći da Internet koriste bogati i siromašni, muškarci i žene, mladi i stari.

Uobičajeni otpor starijih prema novom mediju je u Britaniji najmanje izražen – istraživanja govore da se tamo populacija iznad 60 godina starosti najlakše odlučuje na korišćenje Interneta. Ovakve korisnike, u šali, Britanci nazivaju „silver surfers“ („srebrni surferi“), aludirajući na sede vlasi.

Na osnovu rezultata istraživanja, očigledno je da je politika britanske vlade – „celokupno stanovništvo Britanije online do 2005. godine“ – urodila plodom. Akcija je započela septembra 2000. godine, kada je premijer Toni Bler objavio da će vlada uložiti milijardu funti u postavljanje svih vladinih servisa na Internet i još 15 miliona funti koji će biti iskorišćeni za unapređenje ecommerce-a. Takođe, promovisano je i osnivanje 600 online-centara širom Ostrva, koji imaju za cilj smanjenje digitalnog jaza i obrazovanje siromašnih slojeva u oblasti novih tehnologija.

Za razliku od Ostrvljana, Francuzi se sporo i nerado priključuju. Među najrazvijenijim evropskim državama, upravo Francuska najviše zaostaje. Tamo je tek svako peto domaćinstvo povezano na Mrežu, a od onih koji to nisu, tek 6% je i zainteresovano za priključenje na Internet. Ispitivanje francuskog Ministarstva finansija pokazuje da je najveći otpor prema novom mediju među stanovništvom iznad 65 godina starosti i među onima koji nemaju višu ili visoku školsku spremu. Čak 70% anketiranih građana koji pripadaju ovim grupacijama ne želi da koristi Internet, jer ga smatra potpuno „beskorisnim“.

Srodne teme:

Svet:

 • Korisnici Interneta – ko, koliko i gde?
 • Gde žive najaktivniji surferi?

  Velika Britanija:

 • Britanska Internet politika
 • Internet siromašnima!

  SAD:

 • Američki Internet bum
 • Milioni i milioni klikova (I deo)
 • Milioni i milioni klikova (II deo)

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.