Budućnost web-portala

Objedinjavanje najrazličitijih sadržaja i servisa na Internetu je dovelo do stvaranja sajtova koji pripadaju kategoriji web-portala. U pitanju su lokacije koje zadovoljavaju najrazličitije potrebe i interesovanja korisnika: od svežih vesti iz brojnih oblasti, preko usluga tipa web-mail, chat, SMS, online-kupovina, aukcija i pretraživanja. Cilj je stvoriti sajt na kome je moguće zadovoljiti najraznovrsnije potrebe i interesovanja, bez potrebe da se posećuje veliki broj lokacija i „luta“ po Internetu.

Posle objedinjavanja sadržaja i servisa, započeo je i proces omogućavanja pristupa ovakvim lokacijama putem najrazličitijih uređaja – kompjutera, mobilnih telefona, ličnih digitalnih asistenata (PDA), interaktivne televizije. Tako je i stvoren pojam multi-acess web portal. Dalji razvoj Interneta i načina ostvarivanja veze, usavršavanje multimedijalnih aplikacija, kao i pojava mobilnih telefona treće generacije, omogućiće stvaranje pravih multimedijalnih portala, koji će objedinjavati mogućnosti Web-a, radija, televizije i štampanih medija. Pojava softvera za prepoznavanje govora i tekst-govor prevođenja će doneti i novu dimenziju konzumiranja informacija i usluga.

Jedan od najbitnijih (sigurno najvećih) evropskih projekata na ovom polju jeste Vizzavi, zajedničko ostvarenje najvećeg mobilnog operatera na svetu, britanske kompanije Vodafone i francuskog medijskog giganta Vivendi-ja. Njihov multi-acess web-portal je započeo sa radom u maju 2000. godine, sa ciljem osvajanja evropskog kontinenta: trenutno postoje verzije portala za britansko, holandsko, francusko i italijansko tržište. Brojni servisi i sadržaji su dostupni podjednako korisnicima PC-ja, kao i onima koji informacijama i servisima žele da pristupe putem mobilnog telefona, interaktivne televizije ili PDA-uređaja.

Najnoviji planovi uključuju i mobilne telefone treće generacije (u trenutku kada ova mreža počne sa radom u Evropi), kao i primenu rešenja iz oblasti prepoznavanja govora i pristupa Internetu putem glasa.

Srodne teme:

  • Internet „guta“ tradicionalne medije
  • Svi putevi vode u Rim
  • Ćaskanje sa serverom

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.