C++ – Uvod

Pre nego što krenemo sa primerima iz programskog jezika C++, možda će biti korisno da saznamo nešto o istoriji i evoluciji programskog jezika C++. Jezik C++ vodi duboke korene od jezika C, koji je prvobitno razvijen u Bell-ovim laboratorijama, ranih sedamdestih godina. Prevashodno je bio razvijen za Bell-ove programere, koji su u to vreme razvijali UNIX – operativni sistem, za novi DEC (Digital Equipment Corporation) kompjuter.

Sve do tog vremena operativni sistemi su razvijani u asembleru, koji je bio težak, vremenski zahtevan i neekonomičan. Ljudi iz Bell-ovih laboratorija su znali da im je potreban programski jezik višeg nivoa kojim bi brže implementirali njihove projekte i kreirali kod koji je lakši za razvoj. Pošto su viši programski jezici tog doba (COBOL, FORTRAN, PL/I, i Algol) bili prespori za razvoj jednog operativnog sistema, Bell-ovi programeri su odlučili da razviju sopstveni jezik. Svoj novi jezik su zasnovali na Algol-u i BCPL-u. Algol se tada još koristio u Evropi, ali nije toliko bio zastupljen u Americi. Jak uticaj na C je imao BCPL, koji nije nudio dovoljno tipova podataka.

Nakon nekoliko verzija jezika, Bell-ovi programeri su razvili jezik koji je ispunjavao gotovo sve zacrtane ciljeve. Jezik C je bio efikasan, fleksibilan, i sadržavao je određene jezičke elemente koji su bili ispred tog vremena. Osamdesetih godina, Bjourn Stroustrup je radeći za AT&T doveo programski jezik C do naredne progresije. Stroustrup je dodao nekoliko mogućnosti koje su kompenzovale „rupe“ u prethodnim verzijama i na taj način promenio način razvoja programa, dodajući objektnu-orijentisanost jeziku. Objektno-orijentisani aspekt programiranja počeo je sa drugim programskim jezicima, ako što je Smalltalk. Stroustrup je omogućio C++ programerima potrebnu fleksibilnost i modularnost, kroz jedan istinski objektno-orijentisani programski jezik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.