U trendu

Ćaskanje sa serverom

Okrećete broj na mobilnom telefonu, kako bi se raspitali kada postoji avionski let do odredišta koje vas zanima. S druge strane se javlja ljubazni glas. Izgovarate ime aerodroma. Glas vas pita koje vas odredište zanima. Posle davanja odgovora, s druge strane žice stižu informacije o dostupnim letovima. Rezervišete kartu, glas vas ljubazno pozdravlja, prekidate vezu.

S druge strane nije bio šalterski službenik, niti ste okrenuli broj telefona aerodroma. Pozvali ste sajt na Web-u, koji daje informacije o avionskim letovima, a razgovarali ste sa kompjuterom. Upravo tako će izgledati korišćenje Web-a u budućnosti, a takav projekat nosi naziv Voice Web. Naravno, putem telefona, fiksnog ili mobilnog, moći će da se dobiju informacije o bilo čemu, obavi slanje elektronske pošte ili pošalje kratka poruka.

Ovakvi projekti su uveliko u toku, a već postoje sajtovi koji tako nešto omogućavaju. Brojne kompanije se bave razvojem softvera u ovoj oblasti, a među njima se ističe Nuance Communication, specijalizovana za izradu softvera za prepoznavanje govora, identifikaciju putem glasa i prevođenje teksta u govor i izgovorenog u tekst. Prva koja je upotrebila softver ove firme, jeste avio-kompanija American Airlines, a primer sa početka ovog teksta je upravo način funkcionisanja njihovog servisa.

Najednostavnije rečeno, softver kompanije Nuance je instaliran na serveru; server je povezan sa bazom podataka klijenta; korisnik poziva broj servera; softver prepoznaje govor i razume šta korisnika zanima; „kontaktira“ bazu podataka i pronalazi željene informacije; prevodi tekst u govor i izgovara korisniku sa druge strane žice (fiksnog ili mobilnog telefona) podatke zbog kojih je nazvao.

Najnoviji projekat na kome radi firma Nuance, jeste integracija SMS (razmena kratkih poruka putem mobilnih telefona) i instant messaging servisa (razmena poruka između kompjutera), na jedan sasvim novi način. Korisnici mobilnih telefona će moći da izbegnu kucanje poruke i jednostavno je izgovore. Proces se sastoji u sledećim koracima: korisnik mobilnog telefona poziva broj servera i izgovara poruku; softver je prevodi u tekst i šalje na PC; PC-korisnik kuca poruku na tastaturi i šalje je serveru; server prevodi tekst u govor; korisnik mobilnog telefona sluša poruku.

Ovakav revolucionarni servis Nuance razvija u saradnji sa Jabber projektom, koga je osnovao Jeremie Miller 1998. godine. Njegova ideja je bila povezivanje svih postojećih instant messaging servisa (Yahoo!, AOL, ICQ,…) pomoću jednog klijenta koji korisnici instaliraju na kompjuteru. Daljim razvitkom, projekt je integrisao i SMS i pejdžing sistem. Ideja je bila: komunikacija između svih vrsta uređaja, žičnih i bežičnih, mobilnih i fiksnih, povezivanje različitih softverskih platformi, a sve to bez obzira na vrstu operativnog sistema i vrstu uređaja (kompjuter, mobilni telefon, pejdžer,..).

Zajedničkim radom kompanija Nuance i Jabber će okrenuti „novu stranicu“ na području servisa za slanje poruka: Jabber ustupa svoj instant messaging softver, a Nuance mu dodaje mogućnost prepoznavanja govora, prevođenja u tekst i obrnuto.

Korisni linkovi:

  • Nuance Communication
  • Jabber.org

    Srodne teme:

  • E-mail u pokretu
  • ActiveBuddy – budućnost instant messaging servisa (I deo)
  • ActiveBuddy – budućnost instant messaging servisa (II deo)
  • Razgovori sa virtuelnim asistentima

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.