CeBIT 2006 – Join the Vision (2)

Za razliku od prošlogodišnjeg sajma, kada su novinari zatrpavani novitetima sa svih strana, ovogodišnja situacija bila je mnogo mirnija. Tek poneki proizvođač ponudio je nešto zaista novo. Naglasak je uglavnom bio na poboljšanjima postojećih proizvoda i njihovom približavanju kupcima. Dok je, primera radi, na prošlogodišnjem sajmu Samsung predstavio dva izuzetno interesantna noviteta – plazma TV dijagonale 2,5 metara i mobilni telefon s kamerom od sedam megapiksela, na ovogodišnjoj konferenciji je, kao najznačajniji novitet, predstavljen telefon s kamerom od deset megapiksela, a o novim TV prijemnicima ili nekim drugim značajnim novitetima nije bilo ni reči.

Jedini pravi novitet, može se reći i novi trend, jeste pojava Skype telefona. Gotovo da nije bilo (kineskog) proizvođača koji na svom štandu nije imao neki od ovih proizvoda; bilo je tu klasičnih modela koji se s računarom povezuju preko USB porta, bežičnih, kao i konvertora koji klasičan telefon pretvaraju u Skype telefon.

Manjak noviteta proizvođači kao da su pokušali da nadomeste popularizovanjem predstojećeg svetskog prvenstva u fudbalu: na sve strane su deljeni fudbalski i navijački rekviziti, veliki broj štandova imao je neke vrste nagradnih igara s fudbalskom tematikom, a umesto u „vruće“ suknjice, kako je to već uobičajeno na sajmovima, promoterke su bile odevene u fudbalske dresove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.