CeBIT 2008

Najveći sajam informacionih tehnologija u svetu je CeBIT u Hanoveru. Ovogodišnji sajam zvanično je otvoren 3. marta uveče, a trajaće od 4. do 9. marta. Pored uobičajenih izlaganja novih dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija, posebna pažnja posvećena je ekologiji. Naime, sajam se održava u znaku očuvanja životne sredine, na platformi „Green IT“.
U ponedeljak uveče (3. marta) ovogodišnji CeBIT otvorila je dr Angela Merkel, nemački kancelar. Svečanom otvaranju prisustvovale su i mnoge eminentne zvanice iz čitavog sveta, a svojim izlaganjem uzeli su učešća francuski predsednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy), predstavnik Microsoft-a (CEO) – Stiv Bolmer (Steve Ballmer) i Hose Manuel Baroso (Jose Manuel Barroso) u ime Evropske unije. Sajam se, po tradiciji, održava u organizaciji nemačke kompanije Deutsche Messe. Od poznatih svetskih brendova gotovo da nema kompanije koja nije svojim učešćem dala doprinos značaju ovog sajma. Ukupan broj izlagača je oko 5.500, a oni potiču iz 75 zemalja širom sveta.
CeBIT 2008 organizovan je u znaku borbe za očuvanje životne sredine i uštede energije. Inicijativu za „Green IT“ platformu pokrenuli su predstavnici Računarske inicijative za sprečavanje promene klimatskih uslova (Climate Savers Computing Initiative). To je organizacija koju su osnovale poznate IT kompanije Dell, HP, Intel, Lenovo, Microsoft, neke kompanije iz oblasti energetike i Fond za zaštitu biljnog i životinjskog sveta. Inicijativu su podržale i mnoge druge kompanije – AMD, Fujitsu, Hitachi, NEC, eBay i druge. U okviru nje formirano je „Zeleno IT selo“, koje će u potpunosti biti posvećeno ovoj temi.
Tematika ovog sajma vrlo je široka, pa se svake godine uvode novi koncepti i izdvajaju pojedini IT segmenti kao posebne manifestacije. Ove godine sadržaji su prošireni konferencijskim programom „CeBIT Global Conferences“. Napravljena je i inicijativa da se privuče i automobilska industrija, s obzirom na sve više IT komponenti u savremenim vozilima. Kao primer u jednom delu hale 26 izložen je Volkswagen Passat, koji se, kontrolisan Intel-ovim procesorom, kreće potpuno samostalno bez vozača. Pokrenute su i mnoge druge inicijative i napravljene strategije budućeg razvoja u raznim oblastima savremenih informacionih tehnologija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.