CES 2001 – Sajam potrošačke elektronike

Ovogodišnji CES (Consumer Electronics Show) je održan od 6. do 9. januara u Las Vegasu, a imao je čast da ga otvore Bill Gates (Microsoft) i Craig Barett (Intel), čelni ljudi dva giganta koji su odlučili da se uključe u trku na ovom tržištu. Primat koji su do nedavno u ovoj oblasti držali Japanci, polako prelazi u ruke američkih kompanija, sudeći barem po ovogodišnjem sajmu.

Manifestacija je bila obeležena spajanjem i ukrštanjem svih mogućih tehnologija, trendu koji će, očigledno obeležiti narednu godinu. I, naravno, u centru svega je Internet, kao „objedinjavajući“ faktor i najmanji zajednički činilac.

Što se tiče Microsoft-a, ogromno interesovanje je izazvalo predstavljanje dugo najavljivane igračke konzole X-box koja će, sasvim sigurno, postati ozbiljan konkurent Sony-ju koji je do sada suvereno vladao na ovom polju. I zaista, tehničke karakteristike i mogućnosti Microsoft-ovog uređaja su toliko impresivne da je skoro izvesno potiskivanje PlayStation 2 konzole, do sada bez premca. Kada se uzme u obzir i konkurentna cena od 300 dolara, teško je ne predvideti brzo uspinjanje ka vrhu. Od potpuno novih karakteristika izdvajamo hard-disk kapaciteta 8 Gb, namenjen skladištenju igara. Tu je i Intel 733 Mhz procesor, za sada najjači koji je ugrađen u neku igračku konzolu. O video-čipu ne treba ni govoriti: on pruža oko 3 puta verniji prikaz od svega što je dosad viđeno na ovom tržištu. I naravno Internet – ethernet ulaz koji omogućava učitavanje igara i drugih video sadržaja velikim brzinama. Za više informacija o Microsoft-ovoj konzoli pogledajte www.xbox.com.

Konzolu je predstavio Bill Gates lično, da bi odmah posle ove prezentacije prešao na upoznavanje sa Whistler operativnim sistemom, baziranim na kodu razvijenom za Windows 2000. I prema rečima šefa Microsoft-a, ovaj operativni sistem će omogućiti PC-kompjuterima da budu uključeni i online 24 sata dnevno, pri čemu će moći da budu središte, vrsta „servera“ za sve uređaje u kući. U pitanju je trend potpunog objedinjavanja svih tehnologija i uređaja u čijem centru se nalazi PC povezan na Internet.

Ovakva tendencija je karakterisala proizvode i ostalih izlagača na CES-u, pa su tako posetioci mogli da se upoznaju sa raznim uređajima i aparatima „hibridnog“ tipa. Kompanija 3Com je predstavila Kerbango, Internet-radio, koji smo već predstavili u ovoj rubrici (više o njemu u članku Kerbango: Internet radio-aparat).

Veoma je zapažen bio i EspriTV Internet Television, prvi Internet-televizor, spoj kompjutera i TV-aparata. Ovaj uređaj poseduje mogućnost potpunog pristupa svim Internet sadržajima, pri čemu je moguće i istovremeno pratiti televizijski program. Njime se upravlja putem bežične tastature ili daljinskog upravljača, a u verziji sa dijagonalom ekrana od 27 inča, ovakvo zadovoljstvo košta 998 dolara. Naravno, proizvođač je vodio računa i o udobnoj i bezbednoj online-kupovini, pa je u ovaj aparat-kompjuter ugrađen i čitač „pametnih“ kartica. Za više informacija pogledajte stranicu www.espritv.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.