U trendu

Četiri astronauta su se posle šest meseci vratila na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice

Četiri astronauta vratila su se na Zemlju rano jutros posle šestomesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.Kapsula Spajeseksa koja je prevezla astronaute spustila se padobranom u Atlantik kod obale američke savezne države Floride.

Vratili su se astronauti američke svemirske agencije NASA Stiven Bouen i Voren Hoburg, Ruski astronaut Andrej Fejaev i astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al Nejadi, prva osoba iz arapskog sveta koja je provela duži period u orbiti.

Pre odlaska sa svemirske stanice gde su stigli u martu, rekli su da su željni toplih tuševa, vruće kafe i okeanskog vazduha. Njihov povratak na Zemlju je bio odložen za jedan dan zbog loših vremenskih uslova na mestu gde je predviđeno spuštanje ali na kraju je povratak pružio spektakularan prizor u sred noći dok se kapsula spuštala nebom iznad Kejp Kanaverala ka predviđenom mestu blizu Džeksonvila.

Astronauti su istakli svoje zadovoljstvo a Kontrolna misija Spejseksa je preko radija objavila: „Ovde se nalazi puna soba vrlo srećnih ljudi“.

Spejseks je odvezao njihove zamene pre više od nedelju dana.

Još jedna zamena posade će se obaviti kasnije ovog meseca kada se budu vraćali dvoje Rusa i jedan Amerikanac koji su proveli na svemirskoj stanici celu godinu.

Vreme njihovog boravka je udvostručeno kada je iz njihove kapsula Sojuz prucurio rashlađivač i morala je da bude lansirana nova letelca.

Kao zamena posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se sedam astronauta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar