U trendu

Četiri funkcije u jednom uređaju

Definitivno, višefunkcionalni uređaji su u modi. Kompanija Toshiba odlično se uklapa u tu tendenciju svojim novim „notebook“ računarom QOSMIO. Ovaj portabl uređaj predstavljen je u aprilu, a na tržište personalnih računara doneo je novu kombinaciju funkcija uređaja koji objedinjuje računar, TV prijemnik, audio i DVD rikorder. Sve to zajedno obezbeđuje korisnicima kompletnu zabavu u kući i van nje. Može se reći da su na taj način znatno proširene audio-video (multimedijalne) mogućnosti prenosivih računara i ustanovljena nova kategorija portabl uređaja – audio-video prenosivi računari („AV notebook PC“).

Sa tim novim brendom serija uređaja Toshiba QOSMIO obuhvata tri modela prenosivih računara sa ekranima čije su dijagonale 15, 15,4 i 17 inča. Zasniva se na snažnom hardveru i softveru. Odlično se uklapa i u sve izraženiju tendenciju prelaska na digitalnu televiziju. Sadrži TV tjuner, koji se po želji korisnika može pri izradi konfigurisati za NTSC, PAL ili SECAM televizijske sisteme. Ima ugrađene i kvalitetne zvučnike prečnika 30 milimetara, najveće zvučnike dosad ugrađene u prenosive računare. Zahvaljujući tome audio-sistem daje kvalitetnu reprodukciju zvuka sa ukupnom izlaznom snagom od četiri vata (2 x 2 vata).

Mnoge nove tehnologije primenjene su pri izradi prenosivog računara Toshiba QOSMIO. Za reprodukciju slika, audio i video signala uključeno je čak jedanaest novih tehnologija obrade signala objedinjenih u tehnologiji „QOSIMO Engine“. Kao rezultat dobijaju se slika i zvuk izuzetnog kvaliteta. Tome doprinosi i kvalitetan LCD ekran sa sjajnošću od 600 kandela po metru kvadratnom. Napredna tehnologija koja obezbeđuje prijem kvalitetnog TV signala je „QOSMIO TV tuner“. Ona sadrži MPEG-2 enkoder za formiranje slike u realnom vremenu. Kvalitetu stereo audio signala doprinose tehnologije „TruSurround XT“ i „WOW XT“.

Pored svih navedenih novina koje obezbeđuju ovom prenosivom računaru odlične funkcije TV prijemnika, audio i DVD rikordera, ovaj uređaj može se pohvaliti i mogućnošću vrlo jednostavne primene. Njim se može upravljati i pomoću daljinskog upravljača. Softver mu omogućava brz pristup pojedinim funkcijama, bez potrebe za klasičnim startovanjem operativnog sistema Windows. One se aktiviraju jednostavnim pritiskom odgovarajućeg tastera. „QOSMIO Player“ omogućava na taj način brz pristup TV, CD ili DVD funkciji, kao i jednostavno snimanje željenih sadržaja na hard disk (direktno aktiviranje funkcije audio i video rikordera).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.