najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

CIA investira u firme za analizu Tvitera, Fejsbuka, Instagrama

Prema dokumentu do kojeg je došao američki sajt „Intersept“, čiji je jedan od osnivača bliski saradnik Edvarda Snoudena novinar Glen Grinvold, CIA je investirala novac u više firmi koje analiziraju Tviter i Instagram.

Grinvold, koji je 2014. dobio Pulicerovu nagradu za ulogu koju je imao u otkrivanju Snoudenovih podataka o prisluškivanju koje vrši američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), danas je jedan od urednika „Intersepta“. Ovaj sajt je objavio dokument sa samita izvršnih direktora koji je krajem februara u San Hozeu organizovala investiciona kompanija „In-Ku-Tel“ za koju „Intersept“ tvrdi da pripada CIA.

Ovaj dokument otkriva 38 do sada nepoznatih kompanija koje dobijaju finansije od „In-Ku-Tel“, čiji je najvažniji fokus na „kopanju“ i praćenju informacija sa društvenih mreža. „Intersept“ navodi da je nekoliko tehnoloških firmi uključeno u rad u toj oblasti, a među njima su i „Dejtamajnr“, „Džiofidija“, „PATHAR“ i „Transvojant“.

„Dejtamajnr“ koristi direktno tok podataka sa Tvitera, dok je „Džiofidija“ specijalizovana za skupljanje geotagovanih poruka na društvenim mrežama sa platformi kako što su Tviter i Instagram, kako bi u realnom vremenu pratila najnovije vesti.

PATHAR ima servis „Dunami“ koji koristi FBI za „kopanje“ podataka na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i drugim društvenim mrežama“, a sličnu uslugu pruža i „Transvojant“, čiji je osnivač, prema podacima „Intersepta“, bivši potpredsednik „Lokhid Martina“ Denis Grousklouz“.

„Intersept“ navodi da je potpredsednica za spoljne poslove „In-Ku-Tela“ odbila je intervju za ovaj američki sajt navodeći da ovaj fond „ne učestvuje u medijskim intervjuima i događajima“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike