Čime se hrane roboti?

Odgovor na pitanje iz naslova je – kockicama šećera. Deluje blesavo, ali su istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije zaista uspeli da projektuju robota koji ima ugrađen rezervoar u kome se, hemijskom reakcijom razgradnje saharoze, oslobađa energija za njegovo funkcionisanje.

Vođa istraživačkog tima, Stuart Wilkinson tvrdi da bi se korišćenjem hrane životinjskog porekla dobilo mnogo više energije, ali za sada njegov tim ne razmišlja u tom pravcu. Priznaćete, zvuči malo jezivo – robot mesožder. Ovaj koji se hrani šećerom deluje nekako slatko, umiljato, simpatično.

Ali, čemu ovakvi roboti i gde bi oni našli svoju primenu? Stuart Wilkinson ističe da bi gastroboti (izvedeno iz reči „gastronomija“ i „robot“) mogli da nadgledaju plantaže pomorandži, po kojima je Južna Kalifornija i poznata. Hranili bi se opalim voćem, iz njega uzimali šećer i na taj način obezbeđivali pogonsku energiju, bez potrebe da ih ljudi nadgledaju i brinu se o tome da li su baterije ispražnjene.

Ipak, predstoji još dug put do takve vizije i praktične upotrebe robota-sladokusaca, jer je proizvedeni prototip u mogućnosti da radi samo 15 minuta sa rezervoarom punim šećera.

Srodne teme:

  • Roboti-žabe na Marsu
  • Majmun snagom misli pokreće robotsku ruku
  • Ja, Robot
  • Kako će izgledati roboti budućnosti?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.