Čip protiv lopova

Mobilni telefoni su sve privlačniji za lopove – skoro da nema države u kojoj ovakav oblik kriminala nije uočen kao vrlo ozbiljan problem i sve masovnija pojava. Primera radi, u Velikoj Britaniji je broj ukradenih telefona od 1995. godine porastao za 190% – 2000. godine ukradeno je 700.000 mobitela. Kazne ne pomažu, lopovi se teško pronalaze. Kako sprečiti ovakav oblik kriminala?

Američka kompanija Xilinx, proizvođač programabilnih čipova, smatra da je jedino zaista efikasno rešenje učiniti aparate manje privlačnim za kriminalce. Njihovi CoolRunner čipovi omogućuju upravo to: operateri mogu da onemoguće funkcionisanje telefona daljinskim putem. Vlasnik ima lozinku, koju zna on i kompanija čije usluge koristi, i kada je telefon ukraden, on poziva operatera i izgovara lozinku. Posle ovakve identifikacije, operater jednostavno onemogućava rad telefona isključivanjem čipa koji se u njemu nalazi. Ako vlasnik ipak povrati mobitel, on ponovo može da postane funkcionalan upotrebom iste lozinke.

Trenutno firma Xilinx pregovara sa kompanijama Ericsson i Nokia oko ugradnje čipova u njihove buduće modele, pa bi CoolRunner tehnologija lako mogla da postane standardni deo mobilnog telefona.

Korisna adresa:

  • Xilinx.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.