Čipovi na mlazni pogon

Većina danas korišćenih kompjuterskih i telekomunikacionih uređaja napaja se pomoću klasičnih elektrohemijskih izvora električne energije – baterija. U slučaju minijaturnih uređaja, koji su među korisnicima i najpopularniji, one su uglavnom nedovoljno malih dimenzija i težine, kao i nedovoljno velikog kapaciteta. Prema tome, zbog ograničavanja autonomije korišćenja, one su nepovoljne za primenu u tzv. handheld uređajima (mobilnim telefonima, džepnim i ručnim računarima, „pametnim“ satovima i sličnim kompjuterskim „sitnicama“).

Kao moguće alternativno rešenje ukazuje se napajanje uređaja i formiranje baterija na mlazni pogon. U tom slučaju koriste se minijaturne „mašine“ za proizvodnju električne energije pomoću goriva na mlazni pogon. Jedno od najnovijih rešenja ovakvog napajanja ostvareno je na Univerzitetu u Masačusetsu u čuvenim MIT laboratorijama. U okviru ovog univerziteta postoji specijalizovana laboratorija koja se bavi ovom tehnologijom – Jet Turbine Laboratory.

U ovom rešenju „mašina“ za proizvodnju energije sadrži mikroturbinu koja se obrće vrlo velikom brzinom – milion puta u jednom minutu. Ukupne dimenzije baterije su tako male da se njena veličina može uporediti sa veličinom dugmeta. Ipak, ona proizvodi dovoljno energije za napajanje mobilnog telefona ili PDA uređaja. Smatra se da će se ova tehnologija u potpunosti usavršiti za dve do tri godine, a da će se u komercijalnoj primeni naći za četiri godine.

Ovakvo napajanje biće adekvatna zamena za klasične baterije, ali još efikasnije i ekonomičnije od njih. Pogodno je za korišćenje u svim uslovima – u vojsci, na putovanjima i različitim drugim situacijama koje zahtevaju mobilnost. Još ambiciozniji planovi ukazuju na mogućnost njihovog korišćenja i za napajanje kućnih instalacija. Ono bi bilo znatno jednostavnije od sistema koji se danas koriste, bez potrebe za distribucijom energije i priključivanjem na mrežu. Naročito bi bila korisna njegova primena na ruralnim prostorima gde nema dovoljno električne energije ili je distribuciona mreža lošeg kvaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.