U trendu

Čišćenje računara od prašine i prljavštine

Zbog svog sistema hlađenja i činjenice da s njima rade ljudi, a ljudi nisu uvek čisti, računari skupljaju dosta prljavštine i prašine. Prašina i prljavština mogu uticati na kvar računara ili nekog njegovog dela, pa bi zato bilo pametno jednom u nekoliko meseci generalno očistiti računar. Evo nekoliko saveta kako da to najefikasnije uradite, a pri tom izbegnete da napravite štetu.
1. Ugasite računar i sve periferne uređaje (monitor, tastatura, miš, štampač, itd.) otkačite s njega.
2. Počnite čišćenje od monitora. Većina korisnika danas ima LCD monitor, a on se ne sme čistiti sredstvima za pranje stakla niti bilo kakvim agresivnim sredstvima. Najbolje je kupiti maramice za tu namenu ili neko sredstvo baš namenjeno čišćenju LCD monitora. U nedostatku toga poslužiće i malo vode. Ako za brisanje koristite neko specijalno sredstvo, njega bi trebalo naneti na čistu pamučnu krpu i onda njome obrisati ekran. Plastika monitora može se čistiti vlažnom krpom ili takođe specijalnim sredstvom za tu namenu.
3. Tastaturu prvo treba okrenuti naopačke da ispadne sva prljavština i prašina koja je uglavljena između tipki. Za izvlačenje one upornije prašine odličan alat je komprimovani vazduh u spreju – koji može i kod nas da se kupi, a ako imate kompresor, i on može odlično da posluži za izduvavanje dosadne prljavštine. Tipke je preporučljivo obrisati vlažnom pamučnom krpom ili krpom natopljenom tečnošću za čišćenje plastike.
4. Prilikom čišćenja novijih miševa vrlo je važno očistiti zaštitu optičkog senzora, jer se tamo lako kupi prljavština, što direktno utiče na samu funkcionalnost miša. Oni koji imaju stare miševe s kuglicama moraće da ih rastave i izvade kuglicu, pa da je očiste, kao što će morati i da očiste točkiće koje kuglica rotira – dobar alat za to su štapići s vatom ili čačkalice. Čačkalica može da posluži i za čišćenje kanala oko tastera miša.
5. Najosetljiviji deo posla je čišćenje unutrašljosti kućišta računara. Otvorite kućište i krupnu prašinu pokušajte da pokupite malim usisivačem s potpuno smanjenom snagom, a posle toga prašinu s teže dostupnih mesta izduvajte komprimovanim vazduhom. Ako ima puno prašine, ponovite korak s malim usisivačem. Prilično je važno da pročistite ventilatore komprimovanim vazduhom, jer oni ne smeju da prestanu da rade, a najviše su izloženi prašini. Nemojte koristiti nikakva tečna sredstva za čišćenje u unutrašnjosti računara i dobro pazite na kablove, kao i na to da ništa u unutrašnjosti kućišta ne dirate rukama, jer statički elektricitet na vašim rukama može izazvati kvar na elektronskim komponentama računara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)