U trendu

Crna rupa i snažan mlaz prvi put uhvaćeni na istoj slici

Međunarodni tim istraživača prvi put je na istoj slici uhvatio senku crne rupe u srcu galaksije M87 i snažan mlaz izbačen iz nje, piše Sinhua.

Crna rupa galaksije M87 ima masu 6,5 milijardi puta veću od mase Sunca i udaljena je 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

U aprilu 2019, slika strukture nalik na krofnu sa tamnim delom u sredini i svetlim prstenom dospela je na naslove strane širom sveta kao prva slika crne rupe.

Crna rupa može progutati materiju u svojoj neposrednoj blizini i izbaciti moćne čestice izvan galaksije kojoj je u centru. Astronomi su pokušavali da posmatraju poreklo mlaza što je bliže moguće kako bi bolje razumeli kako se stvaraju energetski mlazovi.

Najnovija objavljena slika crne rupe M87 dobijena je pomoću globalnog milimetarskog VLBI niza (GMVA), velikog milimetarskog/submilimetarskog niza Atacama (ALMA) i grenlandskog teleskopa (GLT). Oni su formirali mrežu radio-teleskopa širom sveta, a astronomi su koristili svetlost uhvaćenu na različitim lokacijama da bi napravili sliku sa rezolucijom sličnom onoj u virtuelnom teleskopu veličine Zemlje.

Lu Rusen iz Šangajske astronomske opservatorije je vodeći autor istraživačkog rada objavljenog u najnovijem broju časopisa Priroda (Nature). Prema njegovim rečima, astronomi su jednom uočili crnu rupu i energetski mlaz na odvojenim slikama, a nova slika hvata crnu rupu i mlaz na jednoj fotografiji na novoj talasnoj dužini.

ALMA i GLT poboljšali su rezoluciju i osetljivost posmatranja i pomogli da se ostvari slika prstena oko crne rupe M87 na talasnoj dužini od 3,5 milimetara. To je kao da astronaut na Mesecu gleda u kružno ispunjeno svetlo prečnika 13 centimetara na Zemlji.

Lu je rekao da su na talasnoj dužini od 3,5 milimetara istraživači mogli da vide kako mlaz izlazi iz prstena emisije oko centralne supermasivne crne rupe.

On je dodao da su zapažanja otkrila više detalja o crnoj rupi M87.

Šen Džićiang, direktor Šangajske astronomske opservatorije, rekao je da će posmatranja na M87 nastaviti da otkrivaju kako crna rupa može pokrenuti moćne mlaznice i druge komplikovane procese u blizini crne rupe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar