Čudesni trikovi za SPAS telefona koji je upao u vodu

Mobilni vam je upao u vodu, šta sad? Ima li mu spasa? Probajte ovo…

Ako vam se desilo da vam telefon upadne u vodu ili ste ga polili nekom tečnošću, nalazite se među 25 odsto korisnika pametnih telefona koji su se suočili sa tim problemom.

Stručnjaci navode da u tom slučaju preduzmete neke korake koji bi mogli da pomognu da se spase telefon.

Prema njihovim savetima, neophodno je odmah isključiti uređaj.

Ukoliko je reč o vodootpornom telefonu, a vi ste ga potopili ili prelili nečim što nije voda, stručnjaci iz kompanija „Epl“ i „Samsung“ preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti).

Potom je potrebno da se uređaj dobro obriše papirnim maramicama ili mekom krpom, a zatim i lagano protrese da bi se izbacila voda iz otvora za punjač. Važno je da telefon ne tresete prejako jer tako tečnost može da prodre dublje u unutrašnjost uređaja.

Izvadite SIM karticu i upotrebite komprimovani aerosol za izbacivanje vode. Stručnjaci upozoravaju da telefon ne bi smeo da se suši fenom jer toplota može da ošteti gumene delove i ekran.

Osušite telefon, posebno ulaze za priključke, a zatim ga stavite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su paketići koji dolaze s novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će upiti vlagu.

Telefon ne bi trebalo puniti sve dok ne budete sigurni da je potpuno suv jer punjenje uređaja u kojem još ima vlage može da prouzrokuje dodatnu štetu. Potrebno je sačekati bar pet sati nakon što vam se učini da je telefon suv.

Ipak, ako vam ovi koraci ne pomognu, ne pokušavajte sami da ga otvorite i dalje sušite, već se za pomoć obratite servisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.