Čuvajte zdravlje, budite online!

Mnoge stvari koje su do pre samo nekoliko godina delovale kao naučna-fantastika, danas se obistinjuju i postaju sve prisutnije u našim životima. Jedna od takvih pojava jesu „pametna odela“, odnosno odeća u koju su ugrađeni elektronski uređaji i mogućnost da bilo gde i bilo kad budete online. Ovakve modele su počele da proizvode mnoge velike kompanije kao što su „Levis““ ili „Nike“, ali po svemu sudeći, razvoj bežičnih tehnologija neće diktirati moda, već briga o zdravlju.

Mnoge kompanije i sa „ove“ i „one“ strane Atlantika se bave razvojem bežičnih uređaja koji mogu ili da budu nošeni ili da se „prikopčaju“ direktno na telo. Prema istraživanjima agencije Forrester Research, do 2010. godine će čak milijardu ljudi pristupati Internetu pomoću raznoraznih bežičnih uređaja. Većinom će se to ostvarivati pomoću mobilnih telefona treće generacije, ali i preko široke palete kućnih uređaja, kao što su veš-mašine, mikrotalasne pećnice, pa čak i aparati za espreso-kafu! U čitavom tom skupu uređaja preko kojih ćemo surfovati, značajan procenat će otpasti i na one koji će služiti merenju i kontrolisanju vitalnih funkcija.

LifeChart je jedna od kompanija koja se bavi razvojem tehnologija u pomenutom pravcu. Uređaj koji oni nude, jeste AirWatch, namenjen astmatičarima, mala sprava za inhalaciju, opremljena LCD ekranom. Preko ovog uređaja korisnici mogu da proveravaju situaciju u disajnim organima, ali i da ga direktno priključe na telefonsku liniju i povežu se sa web-sajtom kompanije. Pošto prebace podatke koje je AirWatch sakupio i pošto rezultati budu na serverima kompanije obrađeni, na ekranu uređaja se, kao rezultat, pojavljuju grafikoni i tabele koji ukazuju na moguće uzročnike astmatičnih napada i služe korisniku da na bolji način kontroliše svoje stanje. Zasad je ovakav servis dostupan u SAD, Finskoj, Švedskoj i Holandiji, a godišnja pretplata iznosi 120 dolara.

Interesantan je i proizvod kompanije StayHealthy.com, koja nudi uređaj nalik pejdžeru, a čija je svrha kontrolisanje stope sagorevanja kalorija u organizmu. Naprava pod nazivom CT1 se nosi oko pojasa i svoj zadatak obavlja merenjem i registrovanjem pokreta tela. Podaci koji su dobijeni na ovaj način se, zatim, upload-uju na sajt kompanije gde se vrši njihova analiza.

U čitavu ovu priču o kontrolisanju zdravstvenog stanja i procesa u našem organizmu putem bežičnih uređaja se uključila i firma BodyMedia, koja za proleće 2001. najavljuje uređaj koji će kontrolisati rad srca, telesnu temperaturu i stanje tela tokom sna. Naravno, podaci se upload-uju na server na kome će se vršiti njihova analiza i rezultati se vraćati korisniku.

Krećući se ovim putem tehnološkog razvoja, mnogi proizvođači sportske opreme će u toku naredne godine ponuditi uređaje koji će kontrolisati vitalne funkcije tokom bavljenja sportom. U neke od najavljenih prizvoda spadaju i online mount-bike i Nike-patike koje će pratiti rad srca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.