U trendu

Cyber-ratovi na Bliskom Istoku

Nedavno je sajt militantne, anti-jevrejske organizacije Hezzbolah imao iznenađujući, novi izgled. Na njihovom homepage-u se nalazila izraelska zastava i tekst na hebrejskom, a sve je bilo propraćeno i adekvatnom muzikom: izraelskom himnom „Hatikva“. Internet-rat je započeo paralelno sa novim sukobima Palestinaca i izraelskih snaga, i kako se situacija zaoštravala, tako su i sukobi na elektronskom terenu postajali sve žešći. Izraelski hakeri su „redizajnirali“ pomenuti sajt, ali se nisu zaustavili samo na njemu: na meti su bila i online izdanja informativnih novina kao „Akhbar Al-Naqab“, „A-Sennara“, „Al Esteqlal“, „Al-Quds Online“ i „Jerusalem Times“. Hakerske akcije su kao rezultat imale potpunu nedostupnost ili izuzetnu sporost navedenih adresa.

Naravno, s druge strane je stigao ništa manje žestok odgovor. Napadi su usledili iz okolnih zemalja, ali i iz SAD, gde živi mnogo Palestinaca, Arapa i simpatizera Hezbolaha. Tako su mnogi zvanični sajtovi izraelske vlade bili nedostupni i van „igre“. Između ostalih napadnute su bile adrese Ministarstva inostranih poslova, Svetske jevrejske organizacije, kao i glavni segment sajta izraelske vlade na adresi http://www.info.gov.il/eng/mainpage.htm. U ovom poslednjem slučaju, sajt je funkcionisao, ali su mnogi linkovi vodili do famozne „404“ strane. Ostale napadnute adrese su bile neverovatno spore, skoro nemoguće za korišćenje. Najinteresantniji postupak je primenjen kod sajta izraelskog Internet-news servisa (http://www.iinsnews.com), kojem posetioci nisu mogli da pristupe, već su bili preusmeravani na adresu jednog sajta zabavne sadržine na kome je stajala poruka : „Upomoć! Obraća vam se webmaster sajta http://hotblocks.com. Moj sajt su napali meta-pretraživači. Napad je došao sa adrese www.37.com i u invaziji učestvuje 37 mašina za pretraživanje. Borim se i pokušavam da spasim svoje strane.“

Za sada je ovo primer najmasovnijeg i najintenzivnijeg cyber-rata i ono što ovu situaciju čini posebnom je uključivanje ne samo hakera i kompjuterskih programera, već i ogromnog broja običnih korisnika koji webmaster-ima sajtova šalju rasističke, preteće i uvredljive poruke. S obe strane Internet-provajderi imaju pune ruke posla i nalaze se u „vanrednom stanju“. Prema rečima Gilad-a Rabinovich-a, predsednika najvećeg izraelskog provajdera, kompanije NetVision, zaposleni su, umesto na svakodnevnim poslovima, angažovani na polju zaštite sajtova i ta situacija znatno otežava normalno funkcionisanje i donosi nove, velike troškove.

U svom tom ludilu, jedna izraelska adresa nudi korisnicima originalni i inovativni servis: na strani se nalazi spisak palestinskih adresa i korisnik može da izabere svoju metu. Jednostavnim klikom na link, počinje automatski napad na izabrani sajt. Ali ni webmaster sajta Hezbolah-gerile se ne da, pa je i tamo došlo do automatizacije napada: svaki put kada neko izabere link na pomenutom izraelskom sajtu, aktivira se fajl koji napada jevrejsku adresu.

Na obe strane ima i „žrtava“: neki sajtovi nisu samo usporeni ili privremeno „oboreni“, već teško oštećeni brisanjem podataka. Na žalost, žrtava ima i u stvarnom svetu i mnogi bi želeli da se ovaj rat vodi samo na elektronskom polju. Internet, stvoren sa osnovnom idejom da spaja ljude sa svih meridijana i pomaže u razmeni mišljenja i ideja, na Bliskom Istoku je postao „prostor“ mržnje i razdvajanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.