U trendu

Da li je ovo budućnost? Šefovi žele da vas sa „bedževima“ prate danonoćno

Mislili ste da je samo u filmovima moguće da oko vrata ili nekog drugog dela tela glavni junak nosi orglicu, narukvicu ili nešto treće zahvaljujući čemu će ga šefovi imati 24 sata dnevno „na oku“, gotovo upravljajući njegovim životom i van kompanije za koju radi?

Fikcija je postala stvarnost, makar za najmanje četiri kompanije u Velikoj Britaniji čiji radnici moraju da 24 sata dnevno nose takozvane „telesne trekere“, pojednostavljeno „bedževe“ sa ugrađenim čipovima zahvaljujući kojima se vidi koliko noću spavaju, s kim provode vreme i kako se slažu na poslu s kolegama.

Ovaj izum pokazuje i govor tela radnika, kao i emocije kroz koje prolazi. Sve to je napravljeno pod plaštom boljeg razumevanja šefa kakav mu je zaposleni, kakve su mu navike i koliko može da još više doprinese profitu kompanije. S druge strane, kritičari ovog izuma tvrde kako je on ništa drugo nego produžena ruka šefa, koji poput „Velikog brata“ može sada da vas posmatra i kada niste na poslu.

Zaposleni u pomenutim britanskim kompanijama, uključujući i Deloitte, nose „bedževe“ oko gležnjeva ili ruku, a u njih je ugrađen i mikrofon za raspoznavanje glasova na poslu, kao i Bluetooth senzor koji emituje sve tokom kontakata sa drugima. Naravno, podrazumeva se i da ovi „bedževi“ prate sve i-mejl poruke i telefonske pozive na poslu.

Foto: StartupStockPhotos/Pixabay.com

Evo i primera šta bi jedan „bedž“ dao od podataka šefu za radnika po imenu, recimo Džulijan:

1. Voli da pešači do posla, ali previše vremena provodi sedeći na poslu, što je rizik za zdravlje.

2. Džulijan previše prekida kolege dok pričaju, zbog čega ga izbegavaju tokom pauza za ručak.

3. Njegovi moždani procesi pokazuju da je pod velikim stresom kada se susreće sa krajnjim rokovima za obavljanje nekog posla, ali je koristio sve savete pa se smatra „trezvenim“ zaposlenim radnikom.

4. Ovaj zaposleni spava sedam časova, ali prekasno ide na spavanje, zbog čega se iz analize zaključuje da nije pouzdan za rane sastanke.

„Dobijanjem podataka iz ‘bedževa’, imate vrlo precizne profile zaposlenih i kako oni komuniciraju, koliko su srećni na poslu i koje su im navike“, kaže ovim povodom Ben Vaber, izvršni direktor kompanije Humanyze, koja proizvodi ove simpatične spravice.

Renejt Samson, izvšni urednik internet sajta Big Brother Watch, smatra da ovi „bedževi“ mogu u budućnosti od ljudi napraviti robote.

„Ovo je neprihvatljivo za biznis jer otkriva privatne strane ličnosti koje su zaposlene, kao i njihove životne navike van posla“, kaže on.

A šta kažete vi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.