U trendu

Da li ste se ikada zapitali zašto su sedišta u avionu plave boje?

Od „Ryan Aira“ i „British Airwaysa“ do „American Airwaysa“, avioni skoro svih velikih aviokompanija imaju plava sedišta. I to nije slučajno, prenose mediji u regionu.

– Plava se vezuje za pozitivne stvari kao što su poverenje, efikasnost, vedrina, svežina i smirenost – navodi autorka „Vodiča za psihologiju boja“ Anđela Rajt (Angela Right).

Vodeći dizajner u oblasti avijacije Najdžel Gud (Nigel Good), čija firma već 30 godina sarađuje s aviokompanijama, navodi da je njihov posao kao dizajnera da pojačaju brend aviokompanija i učine ga prepoznatljivijim.

– Ipak, naša osnovna briga je da osiguramo unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara prijatno okruženje.

– Poenta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tokom putovanja, a plava boja izaziva smirenost. Dok neke aviokompanije biraju otvorenije nijanse, druge se odlučuju za ‘prigušenije’ tonove. Opšti cilj je stvaranje opuštenog osećaja, kao kod kuće – navodi Gud.

Taj trend plavih sedišta pojavio se pre nekoliko decenija i jednostavno je opstao, piše britanski „Telegraf“.

– Plava je postala korporativna boja koja simbolizuje pouzdanost i sigurnost, pa je još koriste sve velike, starije kompanije – dodao je Gud.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je jaku povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gde su istraživači ustanovili da se 90 posto mišljenja o proizvodu kreira na osnovu boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)