Da li tehnologija otuđuje ljude?

Široko i nekritički prihvaćena teza o tehnologiji koja vodi otuđenju nije tačna, sudeći po istraživanjima sajta Uboot.com, čiji je marketing menadžer, Louise Williams, jedan od učesnika predstojeće konferencije o kulturi i globalizaciji u 21. veku. Prema njegovim tvrdnjama, potkrepljenim istraživanjima i brojnim anketama, ljudima je mnogo lakše da budu iskreni u porukama elektronske pošte i SMS porukama, nego u komunikaciji „oči u oči“. Mnogi (pogotovo se to odnosi na muškarce) lakše izjavljuju ljubav koristeći moderna sredstva komunikacije, nego u direktnoj komunikaciji.

Uopšte, e-mail i SMS pomažu ljudima u komunikaciji, ohrabruju ih i čine lakšim uspostavljanje novih i obnavljanje starih, izgubljenih kontakata, što dokazuje i preko 2,5 miliona registrovanih korisnika sajta „Friends Reunited“, koji služi obnavljanju starih prijateljstava i zakazivanju i organizovanju ponovnih okupljanja. Komunikacija putem e-mail-a se, u ovom slučaju, nastavlja pravim druženjem, susretima „oči u oči“.

Moderna sredstva komunikacije, tvrdi Louise Williams, otvaraju nove mogućnosti, tj. omogućavaju upoznavanje novih prijatelja (pa i ljubavnika i bračnih partnera) na način koji je ranije bio nezamisliv: elektronska pošta, chat sobe, ili programi poput ICQ-a, predstavljaju načine da se upoznaju ljudi sa kojima se inače ne bi susreli. Ovakva komunikacija je često otvorenija, opuštenija i iskrenija, pa vrlo lako prelazi u pravo druženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.