Dell Studio 17: raznobojno i pristupačno

Dell-ova serija prenosnih računara Studio trudi se da unese stil i dah luksuza u prilično moćan uređaj, koji u stvari i nije toliko skup. U kojoj meri im je to i uspelo videćemo na najvećem modelu ove serije, Dell Studio 17. Dell Studio 17 je prenosni računar s monitorom dijagonale od 17 inča, a dolazi u sedam različitih boja i u više različitih konfiguracija, ali kao zajednička crta svih modela može se navesti vrlo solidna konstrukcija i odlična oprema, ali ipak ne toliko dobra da bismo ga mogli upoređivati s najjačom serijom Dell-ovih prenosnih računara – XPS.
Prvo što upada u oči kod ovog računara jeste njegova uglađenost. Iako je relativno pristupačne cene, konstrukcija, tastatura i završna obrada su izuzetno kvalitetne. Ali, postoji i jedna zamerka na dizajn. Touchpad je (bezrazložno, jer ima mesta) premali za ovako velik prenosni računar. Ekran je takođe vrlo dobar. Serija Studio 17 dolazi s nekoliko različitih ekrana; onaj s rezolucijom od 1.920×1.080 piksela verovatno ipak nudi previše sitnu sliku, dok je model s rezolucijom 1.440×900 piksela prilično dobar izbor, iako se ne bismo požalili ni na rezoluciju od 1.680×1.050 piksela. Ugrađeni zvučnici, mada iza njih ne stoji neki poznati Hi-Fi proizvođač, nude iznenađujuće dobar zvuk, što takođe treba imati na umu ako kupujete ovaj prenosni računar prvenstveno zbog multimedije.
Što se tiče ugrađenih portova, tu je skoro sve što će vam trebati. ExpressCard slot, četiri USB slota, mrežni i audio, kao i HDMI i VGA video izlazi. Priključak za napajanje nije na zadnjoj, već na bočnoj strani ovog uređaja, što baš i nije najsrećnije rešenje, ali većini korisnika to sigurno neće smetati. Što se tiče brzine, tri gigabajta ugrađene RAM memorije, snažni Intel-ov procesor Core 2 Duo i ATI-jeva grafička kartica Radeon XD 3650 dovoljni su za sve zadatke koje ćete postaviti pred ovaj laptop, osim za najnovije igre, ali ne treba ni očekivali da ćete moći da ih zaigrate s punim detaljima – to se ostavlja znatno skupljim prenosnim računarima. Prijatno iznenađenje je i ugrađeni softver, kojeg nema previše i nije naročito iritantan (kao što to često zna da bude, kada je reč o prenosnim računarima). Dell dock za pokretanje programa podseća na onaj u Apple-ovom Mac OS X i jedan je od retkih softverskih dodataka na bilo kojem prenosnom računaru koji se može smatrati korisnim.
Dell Studio 17 je vrlo dobar prenosni računar za nekoga koga (previše) ne zanima igranje. U poređenju s moćnijim XPS-om višestruko je jeftiniji i znatno lakši, a nije ni mnogo sporiji kada je reč o multimedijalnim sadržajima u svakodnevnom radu. S druge strane, na tržištu postoje prenosni računari sa 17-inčnim ekranom za skoro dvostruko manje para, ali po kvalitetu izrade i snazi nikako se ne mogu meriti sa Dell Studio 17. Ukratko, Dell je, uz neke manje nedostatke, ovim uređajem pogodio zlatnu sredinu.
Osnovni tehnički detalji

  • CPU: Intel Core 2 Duo Mobile Processor T8100, 2.1 GHz
  • Ekran: 17.0", 1440×900 piksela
  • RAM: 3 GB DDR2 SDRAM
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3650, 256 MB
  • Hard disk: 250 GB (5400rpm) Serial ATA-150
  • Optički drajv: DVD±RW
  • Zvuk: stereo zvučnici Dell
  • Masa: 3,57 kg
  • Cena: oko 1.100 evra

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.