U trendu

Digitalna lična karta

Građani britanskog grada Bracknell-a od januara 2001. godine mogu da koriste javne servise i usluge na potpuno nov način. Svaki od 110.000 stanovnika može da dobije digitalni identitet i da koristi web u svrhu interakcije sa lokalnim vlastima i ustanovama.

Oni koji se odluče za digitalnu „ličnu kartu“ će moći da plaćaju porez, komentarišu odluke lokalnih vlasti, saznaju detalje o radu direkcije za stambeno i građevinsko zemljište. Sve ono što je inače dostupno samo ako se zakuca na vrata određene kancelarije, sa novim će sistemom biti na samo klik od korisnika.

Ovakav plan gradskih vlasti u Bracknell-u se uklapa u projekat britanske vlade koji bi trebao da do 2005. godine omogući pristup i korišćenje svih lokalnih servisa putem Interneta. U budžetu za 2001. godinu je čak 350 miliona funti izdvojeno za takve namene i ta suma će biti raspodeljena britanskim opštinama.

Što se tiče grada Bracknell-a, cilj tamošnjih vlasti je da svaki od 110.000 stanovnika dobije svoj digitalni identitet u obliku korisničkog imena i lozinke pomoću kojih će moći da koriste brojne servise. Prednosti su očigledne – po informacije se ne mora ići na lice mesta, niti se mora voditi računa o radnom vremenu, jer je sve dostupno 24 časa na dan.

Lokalne vlasti i očekuju da će se, na ovaj način, povećati efikasnost gradskih službi, pa samim tim i zadovoljstvo i kvalitet života građana. Oni će moći da putem Interneta prijavljuju neispravnu uličnu rasvetu, oštećene saobraćajne znakove, nove grafite, polomljene klupe i, uopšte, sve ono što ne valja ili što treba popraviti.

Cilj ovakvog projekta je smanjenje jaza između građana i birokratije, brže dolaženje do informacija i komfornije korišćenje usluga. Tokom ove godine se planira i prelazak na novi sistem u kome će se koristiti „pametne“ kartice, pri čemu će stanovnicima Bracknell-a biti dostupno još više servisa i mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.