Digitalni foto-kiosk

Najnoviji modeli fotoaparata u potpunosti su prilagođeni svojim korisnicima. Oni automatski vrše sva podešavanja. Sve što korisnik treba da uradi pri fotografisanju jeste to da jednostavno pritisne dugme za okidanje. Značajna inovacija je i u čuvanju fotografija (klasičnu fotografiju zamenjuje disketa, CD, memorijska kartica). Ipak, i pored svih tih pogodnosti, ako se želi klasična fotografija, neophodan je odlazak u profesionalni foto-studio. Međutim, zahvaljujući uređajima koji se nazivaju foto-kiosci, uskoro bi i to moglo da se izbegne i da se mnogobrojnim korisnicima omogući da sami naprave svoje fotografije. Takav uređaj pod nazivom Digital Media Kiosk napravila je kompanija iz Velike Britanije Photo-Me International. Slične uređaje nude i FujiFilm, Kodak, Sony i drugi.

Foto-kiosci su terminali koji se postavljaju na javnim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Zasnovani su na računarima, a korisnicima pružaju mogućnost da sami naprave fotografije istog kvaliteta kao što bi to uradili u bilo kom foto-studiju. Vrlo su jednostavni za upotrebu, a odlikuju se i povoljnom cenom (jedna fotografija dimenzije 10 x 15 cm košta oko 0,2 evra).

Digital Media Kiosk ima 15-inčni monitor sa tastaturom (touch screen opcija). Izrađuje fotografije dimenzija 9 x 13 cm i 10 x 15 cm. Sadrži čitače za gotovo sve formate memorijskih kartica, kao i za flopi disk i CD. Takođe, kao ulazni medijumi mogu se koristiti mobilni telefoni sa ugrađenim digitalnim fotoaparatom (po tome se razlikuje od foto-kioska drugih proizvođača). Pored standardnih fotografija, mogu se štampati i fotografije u obliku razglednica, kalendara, nalepnica i sl. Komuniciranje se obavlja preko IC ili Bluetooth porta. Najnoviji mobilni telefoni imaju ugrađene Bluetooth čipove, tako da ih jednostavno treba približiti i usmeriti ka automatu. Slike se mogu preuzimati i sa Interneta.

Može se reći da su ovi uređaji vrlo atraktivni i da, gde god da se nađu, pobuđuju veliku pažnju korisnika. Nama jedino preostaje da se nadamo da će se ovaj ili neki sličan foto-kiosk u skoroj budućnosti naći i u nekom od naših tržnih centara, autobuskih i železničkih stanica ili na bilo kom drugom pristupačnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.