Diktafon sa hard diskom

Hard disk je već ušao u mnoge minijaturne digitalne uređaje, kao što su audio i video plejeri, kamkorderi, čak i mobilni telefoni. Kompanija Sanyo prva je javnosti predstavila i diktafon sa hard diskom. To je model HDR-B5GM, predstavljen sredinom januara ove godine. Njegova pojava na japanskom tržištu očekuje se u martu, po ceni od 53.000 jena (oko 507 dolara). U prvih mesec dana biće proizvedeno 2.000 uređaja.

Minijaturni diktafon ima dimenzije 45 x 94 x 19 milimetara i masu 93 grama. Srebrnaste je boje i ima LCD ekran sa plavim pozadinskim svetlom. Ovaj diktafon, pored upotrebe za snimanje zvuka (govora), služi i kao audio-plejer. Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje mu omogućavaju snimanje zvuka u trajanju od 7,5 sati i reprodukciju u vremenu od 8,5 sati. To vreme odnosi se na reprodukciju muzike najnižeg kvaliteta, od četiri moguća nivoa kojim ovaj uređaj raspolaže.

Hard disk ugrađen u novi Sanyo-ov uređaj je Seagate-ov minijaturni disk sa prečnikom od jednog inča i kapacitetom od pet gigabajta. Taj kapacitet omogućava mu čuvanje 693 sati digitalnih sadržaja MP3 formata u slučaju najnižeg kvaliteta zvuka, dok za slučaj najvišeg kvaliteta na disk može da stane 57 sati digitalne muzike. Za smeštaj digitalnih sadržaja na njegov hard disk, pored MP3 formata, može se koristiti i WMA format.

Zanimljivo je da Sanyo HDR-B5GM ima, pored hard diska, i slot za memorijsku karticu Secure Digital. Na taj način pojednostavljena je razmena sadržaja sa drugim uređajima – sadržaji sa njegovog diska mogu se prenositi na druge uređaje ili sa drugih uređaja ubacivati na njegov hard disk. Takođe, diktafon ima i jedan USB priključak pomoću koga se može povezivati sa računarom i drugim uređajima kompatibilnim sa tim načinom povezivanja.

Po kvalitetu Sanyo HDR-B5GM je u rangu popularnog Apple-ovog iPod-a, ali je iPod pre svega namenjen reprodukciji muzike (hard disk mu je kapaciteta četiri gigabajta). Za razliku od takvih uređaja, koji imaju samo funkciju audio-plejera, ovaj diktafon ima ugrađen vrlo kvalitetan mikrofon čija se osetljivost može podešavati – birati jedna od opcija „high“ ili „low“. Pored toga sadrži zvučnike, priključak za drugi dodatni mikrofon (slabijeg kvaliteta) i stereo slušalice (što imaju i audio-plejeri).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.