Dodirni me… surferu moj…

Nastavljamo priču o „čulno obogaćenom“ Internetu. Posle priloga o „web-mirisima“ i „web-ukusima“, na redu je i poslednje, još uvek, neiskorišćeno čulo. Čulo dodira. Kao i u prethodna dva slučaja, i na ovom polju su učinjeni prvi koraci i možemo da očekujemo neslućene senzacije u godinama koje slede. Naslov koji je u vama, verovatno, izazvao „bezobrazne“ misli, nije tu samo radi efekta – mnogi analitičari tvrde da će od novih tehnologija najveću finansijsku korist imati upravo seks-industrija. Tehnologija nije savršena, ali možemo da očekujemo sve veću kompleksnost i njenu upotrebnu vrednost. Na taj način će i pojam „cybersex“ dobiti sasvim novo značenje, koje se danas svodi, uglavnom, na chat-ovanje u kome se često pojavljuju nazivi pojedinih delova tela, kao i glagoli zbog kojih su vas roditelji prekorevali kad bi čuli da ih izgovarate. Ali, pojava web-kamera, mikrofona, pa čak i nekih pomagala koja mogu da se pokreću i kontrolišu na daljinu, su u svet virtuelnog seksa uneli sasvim nove momente. Šta li će se tek desiti kada sva čula počnu da uživaju?

Vratimo se čulu dodira. Prve korake je napravila kompanija Logitech sa proizvodom koji nosi naziv iFeel MouseMan, optičkim mišem koji može da vibrira na različite načine kada kursorom prelazite preko linkova i „dugmića“ na web-stranicama. Nije mnogo, ali to je tek početak koji donosi sasvim novi doživljaj Interneta, ovoga puta i pomoću čula dodira. Sasvim sigurno će nove tehnologije na ovom polju doneti jedan sasvim novi kvalitet i način u doživljavanju web-strana, ali i promene u načinu na koji koristimo mozak u procesu surfovanja.

Trenutno, kada se nalazimo na nekoj web-strani, da bi se „orijentisali“ i izabrali dalji pravac „kretanja“, uglavnom koristimo tekstualne linkove. To znači da je naš izbor najvećim delom racionalan, logičan, odnosno da naša leva polovina mozga vodi „glavnu reč“. Ali, šta se dešava kada se u proces navigacije na web-u uključi i čulo dodira? Zamislite da čitate neki tekst i, najednom, osetite trzaj miša koji je upao u nevidljivu „rupu“ na strani koju pregledate. Shvatate da je to link ka nekom misterioznom sadržaju i klikćete. Vaša desna polovina mozga preuzima vođstvo. Ovaj put je izbor intuitivan, iracionalan. I možda će se baš ovakvim surfovanjem u budućnosti postizati bolji rezultati, lakše pronalaziti informacije, više uživati u pretraživanju. A šta se tek dešava kada se u ovaj proces uključe i sva ostala čula?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.