U trendu

Dreamweaver – Prebacivanje gotovog sajta na server

Proveli ste sate i sate, kreirajući vaše web stranice, a ponekad ste i duboko zašli u noć postavljajući sve elemente na svoje mesto. Ali, nakon uloženog velikog truda, sav vaš rad i dalje stoji na vašem disku, zato je potrebno da vašu kreaciju prebacite na Internet i omogućite svima da je vide. Ali, postavlja se pitanje, kako to uraditi? Pa, potrebno je da obezbedite na nekom host serveru prostor za vaše stranice i da ih onda upload-ujete na server.

Pošto kreirate sajt sa svim pripadajućim stranicama, dobro ga istestirajte i proverite da li su svi elementi na svom mestu i da li funkcionišu svi linkovi. Pošto pretpostavljamo da ste sajt kreirali uz pomoć Dreamweaver-a, zato ćemo uz ovu alatku i izvršiti prebacivanje sajta na server. Ali pre toga, potrebno je da se konektujemo na Internet, do vašeg provajdera (Internet Service Provider – ISP). Pokrenite „Internet Explorer“ i usmerite ga na stranice „pomoći“ vašeg provajdera na kojima ćete naći sve potrebne informacije u vezi upload-a. Na ovu stranicu ćemo se vratiti kasnije, a sada ćemo preći u Dreamweaver. Pokrenite Dreamweaver i idite u „Site“ prikaz.

  • Kliknite na naziv u gornjem levom uglu (padajuća lista „Site“) i izaberite opciju „Define Sites“.
  • Izaberite naziv sajta koji ste kreirali. Otvoriće vam se novi dijalog u kome ćete kliknuti na dugme „Edit“.
U kategoriji „Local Info“ ćete naći informacije o smeštaju sajta na vašem disku. Potrebno je da u polje „HTTP Address“ unesete URL vašeg sajta. Pređite na kategoriju „Remote Info“, te u jedinoj listi Access izaberite „FTP“, pa ćete videti nekoliko tekstualnih polja koje treba da popunite. Ovde ćete uneti detalje koji se odnose na vašeg host provajdera, a koje ćete naći na njegovim web stranicama pomoći, koje smo prethodno otvorili.

Vratite se na help stranicu vašeg ISP-a i pronađite sekciju u kojoj su podaci o prostoru na serveru. Potrebno je da pronađete informacije u vezi upload-a vašeg sajta. Kada pronađete ovu sekciju, verovatno ćete prvo naići na podatak „Host Name“ tj. adresu servera (ili nešto slično). Ovu adresu ikopirajte u host sekciju Dreamweaver-a. Polje „Host Directory“ ostavite prazno, a popunite polja sa korisničkim imenom i lozinkom. Na, kraju kliknite na „OK“.

Sada ćemo se ponovo konektovati na Internet, tj. na vaš ISP. U istom – „Site“ prikazu Dreamweaver-a, na paleti alatki kliknite „Connects to remote host“. Kada se uspostavi veza ka provajderu, dovoljno će biti da kliknete „Put File(s)“ za prebacivanje celog sajta i svih zavisnih elemenata na disk provajdera. Kada ste završili sa transferom, možete usmeriti vaš browser na Internet adresu (URL) vašeg sajta, koji će već u tom momentu biti dostupan celom svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.