Drugari iz klupe napravili srpsku verziju Guglovog programa kakav svet još nije video

Ekipa studenata iz Beograda razvila je novu generaciju futurističkih sajtova virtuelne realnosti koji, pored toga što su zanimljiviji, pružaju mnogo više mogućnosti od tradicionalnih. Svoj projekat ovi mladi ljudi lansiraju kroz firmu „Futuring“ i našli su najbolji način da je dalje razvijaju i predstave tržištu — Naučno-tehnološki park.

Park je osnovan u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, i pruža podršku razvoju komercijalizacije inovacija. Zapravo je podrška malim inkubator-preduzećima, koja razvijaju nove tehnološke ideje i primenjuju ih na tržištu. Radimo sa startap, ali i sa rastućim inovativnim kompanijama, malim i srednjim preduzećima ili istraživačko-razvojnim odeljenjima velikih kompanija, kaže za Sputnjik Jelena Petrović, koja je u Parku zadužena za koordinaciju poslovne podrške.

„Mi zapravo pružamo set infrastrukturnih i stručnih usluga koje omogućavaju kompanijama da što brže razviju svoje proizvode, izađu na tržište i dođu do uspešnog rezultata. Trenutno radimo sa više od 50 kompanija, a svuda u svetu su inovacije, inovativne kompanije, mala i srednja preduzeća motori ekonomskog razvoja. Naučno-tehnološki park je mesto na kome trenutno postoji najveća koncentracija visokotehnoloških kompanija u Srbiji. To je posebno okruženje, korisnici mogu da razmenjuju znanje i iskustva sa starijim kolegama, da se povezuju sa studentima, institutima, kroz čitav niz aktivnosti koje organizujemo“, kaže Petrovićeva.

Naučno-tehnološki park je smešten na površini od 16 hiljada kvadrata i ima sve uslove za rad kompanija kao što je „Futuring“. A korisnici usluga ove male studentske firme umesto tradicionalnih informativnih portala imaju virtuelne ture sa svim potrebnim informativnim sadržajem. Ako uđete na neki od sajtova koje su kreirali, izgleda kao da ste stvarno zakoračili tamo, otvaraju vam se mnogi prozori u kojima je standardni sadržaj portala.

„Prvi projekat bio je sistem za kontrolu sadržaja na veb-sajtovima preko kog njihovi vlasnici mogu i sami da menjaju bilo koji sadržaj na njemu. To je naišlo na veliku prepoznatljivost kod mnogih ljudi. Nakon toga smo odlučili da projekat proširimo na polje virtuelne realnosti, videli smo da je to jako interesantno, da ima dosta mogućnosti, da je to polje u velikom usponu i da se ljudima zapravo sviđa kako to izgleda. I nama se veoma dopalo, pa smo napravili našu platformu za sajtove u obliku virtuelne realnosti koja najviše liči na ’Gugl strit vju‘, samo se nalazi unutar samih objekata“, objašnjava Ivan Pantović iz ove mlade kompanije.

Interesantno je da se ekipa iz „Futuringa“ okupila još u gimnaziji, njih petoro sedeli su u istom razredu, a danas studiraju različite fakultete i uporedo se bave različitim poslovima. U tome i jeste tajna našeg uspeha, otkriva Marko Nikolić.

U Naučno-tehnološkom parku na beogradskoj Zvezdari pomoć mogu potražiti i rastuće razvojno tehnološke kompanije iz različitih oblasti koje su definisane Strategijom naučno —tehnološkog razvoja Republike Srbije. Prioritetne oblasti su informacione tehnologije, biomedicina, nanotehnologije, poljoprivreda, energetska efikasnost, zaštita životne sredine.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je skoro otvaranje novog startap centra u Nišu, koji treba da obezbedi razvoj inovativnog preduzetništva u ovom gradu, što znači i nova radna mesta. U beogradskom Parku, koji je privukao i kompanije iz inostranstva, jedva čekaju razmenu ideja. Oni pozivaju kompanije za koje smatraju da im pomoć Parka može biti od koristi da se jave preko sajta ili dođu na Zvezdaru i uvere se u sjajne uslove koje nudi mladim i uopšte ljudima sa novim idejama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.