U trendu

Dva iPAQ modela idealna za poslovnu primenu

Popularni HP-ov uređaj iPAQ pojavio se još pre sedam godina i od tada do danas doživeo različite promene i izmenjao mnoge koncepte. U početku, to je u potpunosti bio uređaj koji je po funkcijama i karakteristikama odgovarao standardnim džepnim ili ručnim računarima (PDA uređajima). Zatim su se njegove dimenzije smanjivale a funkcije menjale, pa su danas po svemu mnogo bliži „pametnim“ mobilnim telefonima nego PDA uređajima.
Dva najnovija HP iPAQ-a, čija je pojava na tržištu najavljena nedavno, nose nazive HP iPAQ 600 Series Busines Navigator i HP iPAQ Series Business Messenger. Oba su, kao što se po nazivu i naslovu ove priče može zaključiti, namenjena poslovnoj primeni. Na prvi pogled su vrlo slični, s istim dimenzijama (113 x 64 x 16 mm) i težinom (146 grama). Namenjeni su svim trenutno najaktuelnijim mobilnim mrežnim tehnologijama – GSM (850, 900, 1.800 i 1.900 MHz), GPRS, EDGE, UMTS (850, 900 i 2.100 MHz), kao i HSDPA i WiFi tehnologijama.
I pored sličnosti, ovi modeli se razlikuju u osnovnoj nameni. HP iPAQ 600 Series Busines Navigator, kao što njegov naziv govori, namenjen je poslovnoj primeni korisnika koji su neprekidno u pokretu. Jedna od vrlo važnih njegovih mogućnosti je kvalitetna GPS navigacija. Ekran mu je sa dijagonalom 2,8 inča, rezolucijom 320 x 240 piksela i sa 65.000 boja. Sadržaj se na njemu može posmatrati s vertikalnom i horizontalnom orijentacijom, a odlikuje se i touch screen opcijom. Oba modela imaju ugrađenu kvalitetnu kameru rezolucije 3 megapiksela.
HP iPAQ Series Business Messenger, za razliku od prethodnog modela, kao prioritet ima poslovnu komunikaciju i prijem i slanje elektronske pošte. Ima ekran malo manjih dimenzija, s dijagonalom 2,46 inča, dok su mu ostale karakteristike potpuno iste. Poslovnoj primeni prilagođena je i QWERTY tastatura. Pored toga, oba modela imaju ugrađenu Bluetooth tehnologiju za bežično komuniciranje, kao i slot za memorijsku karticu formata microSD.
Operativni sistem ovih modela je Microsoft-ov Windows Mobile 6 Professional, a softverske aplikacije za poslovnu primenu su iz paketa Microsoft Office Mobile. U svakom slučaju, može se reći da ova dva HP iPAQ modela pametnih mobilnih telefona zaslužuju punu pažnju. Kako će proći na tržištu videće se, s obzirom na zaista veliku konkurenciju sličnih modela (dovoljno je da pomenemo samo modele Nokia N95 i Apple iPhone).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.